"Denktank' voor aanpak werkloosheid Amsterdam

AMSTERDAM, 12 OKT. Ex- staatssecretaris en -wethouder Jan Schaeffer gaat leiding geven aan een groep mensen die "onorthodoxe, concrete en vooral uitvoerbare ideeën' moeten aandragen voor de bestrijding van de werkloosheid in Amsterdam. Schaeffer doet dit op uitnodiging van de fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA, E. van der Laan.

Van der Laan noemt de werkgelegenheidssituatie in Amsterdam “zeer ernstig.” Er zijn 70.000 werklozen van wie 20.000 langdurig. Volgens de fractievoorzitter is het belangrijk dat de grote werken die de komende jaren in de hoofdstad zijn gepland, vooral banen opleveren voor Amsterdammers. Van der Laan noemt onder meer de aanleg van een metrolijn van Amsterdam-Noord naar Schiphol, de vernieuwing van de Bijlmermeer en de uitbreiding van Schiphol.

Behalve over het bevorderen van de werkgelegenheid, moet de werkgroep ook gaan nadenken over de leefbaarheid en de veiligheid van de stad. Van der Laan: “Het kan toch niet zo zijn dat enerzijds talloze Amsterdammers het Nederlands slecht of niet beheersen, terwijl anderzijds veel docenten zonder werk thuis zitten. Dat ouderen 's avonds niet over straat durven, terwijl de buurtconciërge om vijf uur 's avonds ophoudt.” Volgens Van der Laan is Schaeffer de aangewezen persoon om leiding aan de denktank te geven. “Hij is een echte duwer en trekker. Je weet zeker dat er iets uitkomt waar de hele stad wat aan heeft.” Tot de werkgroep behoren onder anderen T. van den Klinkenberg (adviesgroep Sociale Vernieuwing), J. Siebesma (MacDonald Nederland) en J. Verkoren (ING). Het is de bedoeling dat de gemeenteraad onmiddellijk na de verkiezingen met de plannen van de werkgroep aan de slag kan. Schaeffer was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting. Hij verblijft momenteel in het ziekenhuis.