Commisie buigt zich over salaris topman Eurobank

ROTTERDAM, 12 OKT. De EG-ministers van financiën hebben een commissie aangesteld om het salaris en de arbeidsvoorwaarden voor de toekomstige president van het Europese Monetaire Insituut (EMI), de voorloper van een Europese centrale bank, vast te stellen.

De commissie bestaat uit de Nederlandse thesaurier-generaal van financiën Brouwer, de Luxemburgse minister van financiën Juncker en de Portugese staatssecretaris Braz. Tot instelling van de commissie is afgelopen weekeinde besloten op de informele Ecofin van de EG in het Belgische Genval. Het EMI moet op 1 januari 1994 van start gaan en over de vestigingsplaats wordt over twee weken, op een ingelaste EG-top in Brussel besloten. Directe aanleiding voor de instelling van deze ongebruikelijke commissie is de ergernis over de wijze waarop Jacques Attali, de weggestuurde president van de Oost-Europabank (EBRD) invulling aan zijn arbeidsvoorwaarden heeft gegeven. Attali had bij zijn benoeming zo'n hoog salaris bedongen, dat zijn landgenoot Michel Camdessus, directeur van het IMF in Washington, zich verplicht voelde een salarisverhoging te eisen om niet minder te verdienen dan Attali. Als mogelijke eerste president van het EMI wordt in de wandelgangen de directeur van De Nederlandsche Bank, dr. A.H.E.M. Wellink genoemd. Deze benoeming vindt plaats op voordracht van het EG-comité van bankpresidenten onder leiding van de president van De Nederlandsche Bank. dr. W.F. Duisenberg.