Centrale Raad PLO achter akkoord

TUNIS, 12 OKT. De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO) heeft gisteren in Tunis het 13 september getekende akkoord met Israel goedgekeurd. Daarmee heeft PLO-leider Yasser Arafat een nieuwe hindernis genomen op weg naar brede aanvaarding van het autonomie-akkoord.

Van de 107 leden van de Centrale Raad - een orgaan dat instaqt tussen het uitvoerend Comité van de PLO en de Palestijnse Nationale Raad, het Palestijnse parlement - stemden er 63 vóór het in het geheim bereikte akkoord. Acht stemden tegen en negen onthielden zich van stemming. De overigen waren afwezig, het merendeel uit protest tegen de jongste ontwikkelingen. De Centrale Raad ging voorts unaniem akkoord met de oprichting van een Palestijns Nationaal Gezag onder Arafat, dat het Palestijnse autonome gebied in de Gazastrook en Jericho op de Westelijke Jordaanoever gaat besturen. Het uitvoerend Co ité, het dagelijks bestuur van de PLO, zal de leden van het Gezag selecteren uit Palestijnen in bezet gebied en Palestijnen in ballingschap.

Arafat zelf toonde zich gisteren moe maar tevreden na de zitting van twee nachten en een dag. Hij zei slechts 56 tot 60 stemmen te hebben verwacht voor ratificatie van het autonomie-akkoord, en beschreef de discussies als “diep, vruchtbaar en opbouwend”. In een verwijzing naar het vaak felle verzet tegen het akkoord zei hij dat “onze democratie zeer moeilijk is. Maar we zijn er trots op.” Volgens PLO-bronnen had Arafat echter voor alle zekerheid de delegatie naar de bijeenkomst van zijn eigen guerrillagroep Al-Fatah volgestopt met aanhangers, en potentiële tegenstanders erbuiten gelaten.

Onder de tegenstemmers in Tunis waren Shafiq al-Hout, de PLO-ambassadeur in Libanon die vorige maand zijn lidmaatschap van het Uitvoerend Comité opschortte uit protest tegen het akkoord, en Abul Abbas, leider van een van de groepen die zich Palestijns Bevrijdingsfront (PLF) noemen. Twee PLO-groepen, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van George Habash, en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) van Nayef Hawatmeh, waren woedend weggebleven. Daarentegen heeft Farouk Kaddoumi, een vooraanstaande medewerker van Arafat, een deel van zijn aanvankelijke bezwaren ingeslikt en zich van stemming onthouden. (Reuter, AP)