Bolkestein trekt lijst zonder Mens

DEN HAAG, 12 OKT. Fractievoorzitter Bolkestein zal opnieuw de Kamerlijst voor de VVD aanvoeren. Makelaar H. Mens heeft geen plaats gekregen op de nog niet gepubliceerde lijsten die het hoofdbestuur van de VVD gisteravond heeft opgesteld. G. de Vries wordt lijsttrekker bij de Euro-verkiezingen, gevolgd door parlementariër J.G. Wiebenga, die de Tweede Kamer gaat verlaten.

Het hoofdbestuur heeft “nauwelijks” over de kandidatuur van Mens, makelaar te Lisse, gesproken. De VVD-top ziet Mens als “risicofactor” omdat hij niet in “een teamverband” zou kunnen opereren.

Mens had tevoren gezegd dat hij fractieleider wilde worden en voor de VVD “tien zetels binnenhaalt”. Hij overweegt nu een eigen partij, onder de naam Liberale Partij Nederland (LPN), op te richten. Hij heeft officieel nog niets gehoord maar zei reeds te vermoeden geen kans te krijgen toen hij begin deze maand de voorzitter van de selectiecommissie, ex-minister G. van Aardenne, ontmoette. “Ik zag al in zijn oogopslag dat het fout zat”, aldus Mens vanochtend.

De VVD noemt het “voorbarig” dat Mens een eigen partij wil oprichten. “Het is nog maar een ontwerp-lijst die nog kan worden gewijzigd. VVD-leden stellen op 19 februari 1994 de definitieve lijst vast”, zet een woordvoerder.

“Ik heb voldoende energie om verder te gaan”, zegt Mens. Tot medio december kan hij een eigen partij oprichten en tot 24 januari heeft hij de tijd om met een kandidatenlijst te komen. “Als ik de LPN opricht wil ik met een serieuze lijst komen”, aldus Mens. Volgens bestuursleden van de VVD is Mens eerder een bedreiging voor de Centrum-Democraten dan voor de VVD.

Het hoofdbestuur heeft gisteren zestig kandidaten genoemd, onder wie twintig zittende Kamerleden. De kopgroep bestaat na lijsttrekker Bolkestein uit de Tweede-Kamerleden E. Terpstra, H. Dijkstal, A. Jorritsma en R. Linschoten. Van de 22 Kamerleden keert mevrouw N. Rempt niet terug. Nieuwelingen op verkiesbare plaatsen zijn mevrouw A.L. van der Stoel, voorzitter van de VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad, Bolksteins medewerker H. Hoogervorst en fractievoorlichter C. Cornielle.

    • Derk-Jan Eppink