Algerije executeert 13 extremisten

ALGIERS, 12 OKT. In Algerije zijn gisteren dertien ter dood veroordeelde moslim-extremisten geëxecuteerd, het hoogste aantal sinds de fundamentalistische campagne van geweld tegen de autoriteiten en alles wat daarmee te maken heeft 20 maanden geleden begon. De terechtstellingen volgen op de moord op een kinderarts, professor Djillali Belkhenchir, in een ziekenhuis in Algiers. Volgens de regering is deze moord het werk van moslim-extremisten. Sinds maart zijn nu in totaal 13 intellectuelen vermoord.

De 13 terechtgestelde moslim-extremisten maakten deel uit van een groep van 19 die in februari en maart door de speciale rechtbanken van Algiers, Constantine en Oran op beschuldiging van terrorisme en subversie ter dood werd veroordeeld. Zes van hen kregen gisteren gratie. Sinds de speciale rechtbanken op 22 februari aan het werk gingen, hebben zij 295 verdachten ter dood veroordeeld, van wie meer dan de helft bij verstek. Van hen waren er op 31 augustus zeven geëxecuteerd wegens hun rol bij de bomaanslag op de luchthaven van Algiers, waarbij een jaar tevoren negen doden waren gevallen. Daarbij komen nog de 45 extremisten die vóór februari door militaire en andere rechtbanken ter dood waren veroordeeld. Van deze groep zijn er in mei zes terechtgesteld.

De executies van gisteren worden gezien als machtsvertoon van de nieuwe Algerijnse regering van de scherp anti-fundamentalistische premier Rédha Malek, die anderhalve maand geleden aantrad. “Het lijkt tamelijk duidelijk dat de autoriteiten meer dan ooit vastbesloten zijn het veiligheidsprobleem op te lossen”, aldus een Westerse diplomaat. Sinds het begin van de zomer hebben aanslagen en botsingen tussen leger en politie enerzijds en moslim-extremisten die vechten voor een zuiver islamitisch bewind, meer dan 370 levens geëist. In de afgelopen paar weken zijn vier doden gevallen bij aanslagen op intellectuelen, van wie professor Belkhenchir de laatste was. (AFP, Reuter)