Alders gaat statiegeld op batterijen voorstellen

DEN HAAG, 12 OKT. Er komt statiegeld op batterijen. Minister Alders (VROM) zal hiervoor op korte termijn een wettelijke regeling voorstellen. De hoogte van het statiegeld is nog onbekend. Van gebruikte batterijen wordt nu - zonder statiegeld - 55 procent ingezameld.

Alders deed zijn toezegging gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. De Kamer dringt al langer aan op het heffen van statiegeld op batterijen om de aantasting van het milieu te beperken.

Het ministerie van VROM gaf in 1991 het adviesbureau Tebodin opdracht de haalbaarheid van statiegeld voor batterijen te onderzoeken. Het adviesbureau berekende dat een kwartje statiegeld nodig is om de consument zijn batterijen te laten inleveren. Het bureau rekent erop dat de batterij hierdoor duurder wordt, maar dat de prijsverhoging geen gevolgen zal hebben voor de verkoop van batterijen omdat het produkt volgens Tebodin niet prijsgevoelig is.

Fabrikanten van batterijen hebben in juni al gedreigd naar het Europese Hof te stappen. Het plan van Alders zou het vrije handelsverkeer belemmeren en strijdig zijn met een batterijen-richtlijn van de EG.

VVD, D66 en GroenLinks drongen er gisteren bij Alders op aan, klein chemisch afval (verfresten, medicijnen, batterijen) huis-aan-huis te laten ophalen. Dit zou nodig zijn omdat het eerste kwartaal van dit jaar 20 à 30 procent minder chemisch afval is ingeleverd door bedrijven en huishoudens dan vorig jaar.

De minister zei dat met deze vorm vam inzameling momenteel in Breda wordt geëxperimenteerd en dat hij de uitkomst hiervan wilde afwachten. De woordvoerder van de PvdA zei dat huis-aan-huis inzamelen een praktisch probleem kan opleveren. Bij tweeverdieners is er niemand thuis om het chemisch afval te overhandigen.