Akzo weer eigenaar van vroegere Duitse vezeldochter

Akzo Faser AG te Wuppertal, een dochteronderneming van het Arnhemse chemieconcern Akzo, heeft formeel bekendgemaakt eigenaar te zijn geworden van Kunstseidenwerk Elsterberg GmbH in de Oostduitse deelstaat Saksen.

Het viscosebedrijf was eertijds eigendom van het vroegere Vereinigte Glanzstoff-Fabriken, thans Akzo Faser. Het bedrijf werd na de Tweede Wereldoorlog genationaliseerd door de toenmalige DDR. Na de eenwording van de beide Duitslanden nam Akzo in 1991 via een contract met de Treuhandanstalt de directievoering van het bedrijf op zich, alsmede de verkoop van de produktie.

Volgens Akzo kunnen dank zij de privatisering 460 van de 500 arbeidsplaatsen bij Elsterberg op langere termijn behouden blijven. De bij de Oostduitse fabriek aanwezige produktiecapaciteit van 5000 ton viscose per jaar blijft gehandhaafd. Tussen nu en 1996 wil Akzo 150 miljoen mark (169 miljoen gulden) investeren in nieuwe installaties. Het is het derde bedrijf van Akzo in het oosten van de Bondsrepubliek.