ABN Amro hoger door sleutelrol bij beursgang KPN

AMSTERDAM, 12 OKT. De bank ABN Amro profiteerde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs van de grote vis die is binnengehaald, nu de bank Koninklijke PPT Nederland (KPN) naar de beurs mag brengen. De koers van het aandeel ABN Amro noteerde rondom het middaguur 67,10 gulden, vijf dubbeltjes hoger dan het slot van gisteren.

AMSTERDAM ABN Amro wordt syndicaatsleider van de banken die volgend jaar de beursintroductie van KPN verzorgen. Naar verwachting kunnen de betrokken banken - behalve ABN Amro ook ING en Rabo - met elkaar alleen al bij de eerste tranche van 3,5 miljard gulden behoorlijk verdienen. Dat betekent in principe een positieve impuls voor de winst per aandeel van vooral ABN Amro. Gisterenmiddag steeg de koers van ABN Amro al met een gulden tot 66,60 gulden, vooruitlopend op het nieuws dat pas tegen het einde van de beurshandel officieel werd bevestigd.

Volgens analist J. van der Feen van IRIS Effectenresearch moet het effect van de PPT-opdracht op ABN Amro niet worden overdreven: “De banken krijgen gezamenlijk bij de eerste tranche 70 miljoen gulden te verdelen. Als ABN Amro een kwart plaatst is dat nog maar 17,5 miljoen gulden, niet veel op een totale jaarwinst van 2 miljard gulden. De uitstraling is natuurlijk wel enorm en als er straks verschuivingen plaatshebben in beleggingspakketten, pakken de banken natuurlijk heel veel courtage mee.”

De koersstijging is niet spectaculair, doordat ABN Amro al maanden de gedoodverfde favoriet was voor de functie van global co-ordinator. De bank bleef vanmorgen behoorlijk verwijderd van het hoogtepunt van het jaar op 69,20 gulden. Van der Feen: “Dit jaar verwacht ik nog wel een niveau van 70 gulden.”

Behalve ABN Amro deed ook "verliezer' ING het goed. De bankverzekeraar pakte na de stijgingen van gisteren een dubbeltje op 79,90 gulden en kwam daarmee zeer dicht bij het vorige week gevestigde record van 80 gulden. Vanmorgen ging ING zelfs door die grens heen op 80,50 gulden. Van der Feen: “Het sentiment is positief over de financiële waarden en sinds kort ook over ING.” Van invloed daarop is de verkoop van het staatsbelang in ING aan PGGM vorige week. “Het pakket heeft maanden boven de markt gehangen, waardoor de vrees ontstond voor druk op de koers. Nu dat hele belang in één keer is gekocht door PGGM, is dat gevaar geweken. PGGM is bovendien geen domme belegger, wat het vertrouwen ook versterkt.”

De beurs vertoonde vanmorgen net als gisteren een zeer rustig beeld. De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen won 0,46 punt op 362,56 punten bij betrekkelijk geringe omzetten. Van de buitenlandse beurzen gingen geen impulsen uit. Wall Street en Londen gaven slechts geringe afwijkingen te zien. De dollarkoers, die gisteren weer omlaag ging, bleef vanmorgen min of meer gelijk. Rondom het middaguur stond de Amerikaanse munt op 1,8014 gulden, tegen een slot van 1,8050 gisteren. De iets lagere koers van vanmiddag vloeide voort uit omvangrijke dollarverkopen in Japan. Een groep Japanse banken houdt zich op het ogenblik bezig met grote valutatransacties in verband met de omzetting van het in yens luidende deel van de buitenlandsche schuld van Brazilië.

De centrale bank van België heeft vanmorgen franken opgekocht om de munt te steunen. Volgens de bank ging het om kleine hoeveelheden. De frank stond vanmorgen op 21,80 franken tegen de Duitse mark, dichtbij het diepste punt sinds drie jaar, dat eerder deze maand werd bereikt met 21,85 frank.

NEW YORK Gedurende een vrij stille dag is de beursbarometer op Wall Street gisteren met ruim acht punten omhoog gegaan. In verband met Columbus Day lag het grootste deel van de financiële markten in de VS stil, maar op Wall Street werd nog wel gehandeld. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen sloot op 3593,41 punten en dat was 8,67 punten meer dan afgelopen vrijdag. De omzet bedroeg een bescheiden 180 miljoen aandelen.

De hele dag door stond de beursindex op winst. Het meest gehandeld werd er in de farmaciefondsen. Gehoopt wordt dat deze fondsen in het laatste kwartaal van het jaar goed zullen draaien omdat er wellicht in de farmaciesector enkele overnemingen zullen worden gepleegd. Dat gevoel kwam in de wereld nadat Hoechst een meerderheidsbelang had genomen in Copley Pharmaceutical voor 546 miljoen dollar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een slechte dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen zakte met 241,33 punten tot 20.137,31 punten. Er komt een nieuwe index, bestaande uit 300 fondsen, en de fondsen uit de 225-index die daar niet in zitten werden van de hand gedaan. Gisteren was de beurs in Tokio gesloten in verband met een nationale feestdag.