Aankomst troepenschip VS in Haïti verhinderd

PAG.4 JUNTA WIL BLIJVEN / TEGENSLAG VOOR VS

PORT-AU-PRINCE, 12 OKT. Gewapende burgers, in feite hulppolitie, hebben gisteren delen bezet van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince en de aankomst van een Amerikaans troepenschip met militairen voor een VN-missie verhinderd. Het schip is nu voor de rede van Port-au-Prince voor anker gegaan, in afwachting van onderhandelingen over een vreedzame aankomst van de militairen.

Groepen gewapende aanhangers van de junta die zich verzetten tegen de geplande terugkeer van president Jean-Bertrand Aristide hielden Amerikaanse diplomaten tegen, sloegen journalisten in elkaar, wierpen barricades op, namen de staatsradio en televisie over en patrouilleerden ook vannacht nog in de straten van de hoofdstad. Er waren geen onmiddellijke berichten over slachtoffers. De Amerikaanse zaakgelastigde ter plaatse sprak van “een groep gangsters en schurken (..) die niet willen dat de toekomst wordt verwezenlijkt”.

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben gedreigd het handelsembargo opnieuw op te leggen dat de junta deze zomer dwong in te stemmen met Aristides terugkeer aan de macht. Aristide, een priester die in 1990 Haïti's eerste democratische verkiezingen won, moet volgens een door bemiddeling van de VN bereikt akkoord op 30 oktober uit ballingschap in de Verenigde Staten op het eiland terugkeren. De VN begeleiden deze operatie met een 1.600 man tellende internationale eenheid, waarvan onder anderen de 200 militairen op het troepenschip deel uitmaken.

De Veiligheidsraad van de VN toonde zich gisteren zeer bezorgd over de toestand in Haïti. De Raad eiste dat leger en politie onmiddellijk de obstakels voor succes en veilig verloop van de VN-missie wegnemen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, eiste dat leger en politie “een klimaat van tolerantie scheppen en de vreedzame aankomst mogelijk maken” van de Amerikaanse militairen. (Reuter, AP)