Zambia niet naar WK door omstreden winst Marokko

DEN HAAG, 11 OKT. Zambia is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de eindronde van de wereldtitelstrijd voetbal in de Verenigde Staten. Het land van PSV'er Kalusha verloor gisteren in Casablanca het beslissende duel met 1-0 van Marokko. Een gelijkspel was voldoende geweest. Laghrissi scoorde in de 50e minuut, tot groot enthousiasme van de 110.000 toeschouwers.

De Zambiaanse bond heeft vandaag een officieel protest ingediend bij de wereldvoetbalbond wegens de vermeende partijdigheid van het arbitrale trio uit Gabon. Zambia eist dat de wedstrijd wordt overgespeeld. Het was de derde keer dat de Marokkanen zich plaatsten voor de eindronde. Eerder gebeurde dat in 1970 en 1986. Zambia speelt al een half jaar met een geheel vernieuwde selectie. In april van dit jaar verongelukte vrijwel de gehele spelersgroep bij een vliegramp.

Ook de voetballers van Kameroen plaatsten zich voor het WK door concurrent Zimbabwe te verslaan met 3-1. Kameroen was eerder met redelijk succes van de partij op het WK van 1982. In 1990 reikte het land met Roger Milla in de gelederen tot de kwartfinales, de beste prestatie ooit van een Afrikaansland. Kameroen verloor in Italië met 3-2 van Engeland.

Naast Marokko en Kameroen wordt het Afrikaanse continent in Amerika vertegenwoordigd Nigeria, dat zich vrijdagavond al plaatste. Eerder kwalificeerden zich Rusland, Griekenland, Brazilië, Colombia, Mexico en Bolivia. Gastland Verenigde Staten en titelverdediger Duitsland zijn eveneens zeker van deelneming. Er doen 24 landen mee.