Verzet tegen toekennen van medaille aan ex-SS'er

ROTTERDAM, 11 OKT. Een tiental Nederlanders heeft een comité opgericht om zich te verzetten tegen het uitreiken van de Yad Vashem-onderscheiding aan de voormalige SS'er Alfons Zündler.

Zündler werd in 1942 aangesteld als bewaker in de toenmalige Joodsche Schouwburg vanwaar uit tienduizenden joden zijn overgebracht naar Westerbork om daarna te worden gedeporteerd naar de vernietingingskampen. In zijn functie als bewaker heeft Zündler een aantal joden behoed voor deportatie. Vorige maand werd hem de Yad Vashem-onderscheiding "rechtvaardige onder de volkeren' toegekend.

Volgens het comité geeft het geen pas de man te onderscheiden, omdat hij wel heeft meegewerkt aan de jodenvervolging als geheel. “De Yad-Vashemonderscheiding kan niet naast het IJzeren Kruis op de borst van Zündler hangen”, schrijft het comité aan Yad Vashem.

In het comité zitten onder anderen de rabbijnen Van de Kamp en Jacobs, de cineast Willy Lindwer, tv-maker Ralph Inbar en journalist Philip Mok.

In het Nieuw Israelitisch Weekblad komen twee tegenstanders aan het woord, R. Polak en de oud-verzetsstijder J. van de Kar. “Ik heb persoonlijk ondervonden dat deze man fout is geweest. Ieder meisje dat hij pakken kon heeft hij gepakt.” Volgens Van de Kar “was het algemeen bekend dat Zündler meisjes die eruit zijn gekomen mee naar boven nam.”

Wanneer nader onderzoek uitwijst dat Zündler zich in de periode 1939-1941 schuldig zou hebben gemaakt aan het plegen van oorlogsmidaden kan de onderscheiding hem alsnog worden onthouden.