Twijfels over eerlijk proces Lockerbie

EDINBURGH/TUNIS, 11 OKT. De advocaten van de twee Libiërs die door de Britse en de Amerikanen zijn beschuldigd van het opblazen van het PanAm-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988, hebben gisteren hun cliënten afgeraden op korte termijn naar Schotland te gaan voor een proces. De twee raadslieden, Lord Macaulaf en Alastair Duff, beide Schotten, zeiden gisteren grote twijfels te hebben over een eerlijke procesgang in Schotland. Bij de aanslag vonden vijf jaar geleden alle 259 inzittenden van het vliegtuig en 11 inwoners van Lockerbie de dood.

Volgens de Libische regering staat het de twee verdachten, Abdel Baset Ali Mohamed al Megrahi en al Amin Khalifa Fhimah, vrij om zich naar Schotland te begeven voor een proces, als ze dat willen.

Maar hun advocaten zeggen in een verklaring: “We spreken onze ernstige zorgen uit over het mogelijk bevooroordelende effect op eventuele juryleden van de publiciteit vooraf in de Verenigde Staten en Schotland. Ook hebben we, bij afwezigheid van normale uitleveringsprocedures, te maken met de weigering van de beschuldigende autoriteiten het bewijs openbaar te maken dat ze tijdens een proces denken te gebruiken. Deze weigering ondermijnt fundamenteel het vermogen van de adviseurs om de zaak goed voor te bereiden.” De advocaten spraken in de Libische hoofdstad Tripoli twee dagen met hun cliënten.

Bij hun terugkeer in Edinburgh, vandag zeiden de advocaten dat zij zo snel mogelijk overleg willen voeren met de Britse en Amerikaanse autoriteiten om de verdere procedure te bespreken. Groot-Brittannië heeft in een recatie gezegd onverkrt vast te houden aan zijn eis dat Libië de twee uitlevert. Dit heeft een woordvoerster van buitenlandse zaken in Londen gezegd.

De Britse en Amerikaanse regering houden een nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in beraad om de sancties (een lucht- en wapenembargo) aan te scherpen die de VN in april 1992 tegen Libië instelden nadat Tripoli had geweigerd de verdachten uit te leveren.

De VN-resoluties ondersteunen eisen tot uitlevering van de twee voor een proces in de Verenigde Staten of Schotland. Verder moet Libië meewerken aan een Frans onderzoek naar een vliegramp met een toestel van een Franse maatschappij, dat in 1989 in Niger neerstortte. Daarbij kwamen alle 171 inzittenden om het leven. (AP, AFP)