Twee marathons per week

Na ongeveer 25 kilometer begint een marathon pijn te doen. Bij iedere landing van de voet op het asfalt gaat er spiervezel kapot. De toppers lopen twee tot vier marathons per jaar. Ze trainen maandenlang, zien twee uur af, en herstellen wekenlang.

Mohammed Salmi, een 29-jarige Algerijn, spot met deze ongeschreven wet. Hij won vorige week zondag de marathon van Lyon in 2.13,09 en gisteren de marathon van Eindhoven in 2.12,47. Beide tijden waren persoonlijke records. Hij overwon de scepsis van organisator Cor Vriend, die hem na zijn zege in Lyon een fax had gestuurd dat hij weg mocht blijven en de atleet, die bleef aandringen, vervolgens slechts logies en ontbijt aanbood.

Inspanningsfysioloog Jos Geijsel van de Haagse Hogeschool denkt dat het voorbeeld van Salmi navolging zal vinden.

Waarom kan een topatleet wel iedere week een wedstrijd van 20 kilometer lopen, maar niet iedere week een hele marathon?

Lopen is spierpijngevoelig. Spierpijn (schade aan de spieren) ontstaat, zo blijkt uit onderzoeken, na ongeveer 25 kilometer. Waarom pas op dat moment is niet precies bekend. Vermoeidheid maakt dat mineralen en ionen in de spiercellen minder makkelijk worden afgevoerd en dat spieren moeilijker en een fractie van een seconde trager samentrekken.

Een belangrijk verschil tussen hardlopen aan de ene kant en bijvoorbeeld zwemmen, wielrennen en schaatsen aan de andere kant, is dat lopers bij iedere stap met een klap op de grond neerkomen. Hun spieren willen zich samentrekken. Dat kost een paar milliseconden aan reactietijd maar de energie die vrijkomt door de landing maakt dat de spieren eerst even oprekken. Je ziet bij vertraagde beelden dat ze even door hun enkel, knie of heup zakken. Juist die tegengestelde krachten veroorzaken schade aan de spieren. Wielrenners krijgen die klappen op hun spieren niet en kunnen zonder problemen ieder dag een marathon afleggen.

Heeft Salmi zich over de kop gelopen?

Ik denk van niet. Het adagium van maximaal vier marathons voor toppers - trage recreanten lopen er veel meer - bestaat al een decennium. Maar de atleten zijn veel meer gaan trainen en herstellen daarom sneller en beter. Zo'n loper als Selmi is licht en loopt efficiënt. Hij heeft dan ook minder last van de landing.

    • Remmelt Otten