Toch toezicht politie bij asielcentra

DEN HAAG, 11 OKT. Politiemensen zullen toch toezicht houden bij asielcentra. Minister Dales (binnenlandse zaken) heeft zaterdag tijdens een overleg met korpsbeheerders toegezegd extra geld uit te trekken voor de versterking van de vreemdelingendienst.

Vorige week werd bekend dat Dales geen geld meer wilde reserveren voor extra politiemensen. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken bevestigt dat er een brief met deze strekking “in de pijplijn” zat, maar dat het kabinet vrijdag anders heeft besloten.

Eerder dit jaar was er al onrust over extra toezicht. Volgens een brief van 27 juli van drs. J. Kapsenberg, directeur van de directie politie, was het “niet mogelijk om de beleidslijn waarbij voor asielzoekerscentra en onderzoekscentra extra organieke contingenten politie ter beschikking worden gesteld, voort te zetten”. Drie dagen later, op 30 juli, werd blijkens een nieuwe brief van Kapsenberg de maatregel echter weer teruggedraaid.