Schönberg- en Asko Ensemble werken samen

AMSTERDAM, 11 OKT. Met ingang van het seizoen '93-'94 worden het artistiek beleid van het Schönberg- en het Asko Ensemble geheel op elkaar afgestemd. Renee Jonker, die als slagwerker actief is geweest in beide ensembles, is verantwoordelijk voor het overkoepelende, artistieke beleid. De ensembles zullen zich gezamenlijk oriënteren op het eigentijdse repertoire met muziek tussen symfonische en kamermuzikale bezettingen in, waartoe overigens vijf jaar geleden al in De Nieuwe Serie onder Reinbert de Leeuw een aanzet werd gegeven.

Tevens biedt de combinatie aan de Nederlandse Opera een partner in muziektheaterwerken van Louis Andriessen (Rosa), Rob Zuidam (werktitel Tania) en Klaas de Vries (opera naar Virginia Woolf). Reinbert de Leeuw en Oliver Knussen dirigeren, maar ook anderen, onder wie Riccardo Chailly en Hans Zender, zijn gevraagd. Opmerkelijk zijn positieve reacties uit het buitenland, waar men steeds vaker vraagt om programma's met geheel Nederlandse werken, die in Nederland zelf steeds moeizamer een plaats vinden.