Rust als basis voor activiteit

Als slapende rijk worden niet is gelukt, dient zich nu een andere mogelijkheid aan: Invincible Athletics, onoverwinnelijke sport.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, is de teneur van een twee stenciltjes omvattend persbericht van de Academie Soeria uit Laag Soeren. In één november-weekeinde introduceren twee cursusleiders sport en fitness volgens de principes van de Ayur-veda, “het oudst bekende gezondheidssysteem ter wereld”. Een mensvriendelijk, lichamelijk niet slopend en krachtig (resultaat opleverend) trainingsprogramma. Welk een zoete klanken in de oren van een steeds weer beginnende recreatieloper, die daags na zijn eerste passen door het naburige park telkens als een halve invalide door de kantoortuin strompelt. Ach, had hij maar Invincible Athletics gekend. "No pain no gain' wordt veranderd in "no strain much gain', geen spanning is veel gewonnen. Dat klinkt heel anders dan "afzien' en "lijden', de afschrikwekkende trefwoorden die volgens de enge denkwereld van de huidige generatie sporters de lichaamsverslindende monsters zijn welke op de weg naar succes moeten worden verslagen. “Iedereen is bezig zichzelf langzaam af te breken om beter te kunnen functioneren. I.A. maakt duidelijk hoe je door efficiënter te functioneren meer kunt bereiken”, luidt de verklaring van Ironman-winnaar Scott Molina. Ter ondersteuning van dr. John Douillard, een arts, een triathlonatleet en ski-instructeur uit de VS, wiens I.A. genadeloos afrekent met verouderde ideeën. Rust is de basis van activiteit en voor wie dat nog niet wervend genoeg klinkt, voegt de folder er aan toe dat diepe rust dynamische activiteit geeft en oneindige niet te verstoren rust onovertroffen dus onoverwinnelijke activiteit geeft. I.A. ontwikkelt spontaan de ervaring van "runners high' en elke activiteit, ook wandelen, gaat zich afspelen in een "zone of peak experience'. Wat jammer dat het nog tot november duurt voordat deze sleutel tot succes ons wordt geopenbaard. Hoewel, alvast een paar weekjes rust als voorschotje kan misschien al wonderen doen. Languit bij de open haard waarin het boek met trainingsschema's voor lopers knetterend zijn verdiende lot krijgt. Te vroeg gejuicht, want de laatste allinea van het persbericht laat weten dat I.A. een “welkome aanvulling is op bestaande trainingsprogramma's, geen vervanging”. Maar dat trainingsprogramma is nu juist wel mensonvriendelijk en slopend. Toch maar weer proberen om slapende rijk te worden.

    • Peter de Jonge