Russen kiezen in december het hele parlement

MOSKOU, 11 OKT. Bij de Russische parlementsverkiezingen van 12 december zal tegelijk met een evenredig gekozen kamer, de Staatdoema, ook de andere kamer, de Federatieraad worden gekozen. Dat staat in de presidentieel decreet dat vanmorgen in Moskou is vrijgegeven, kort nadat president Jeltsin voor een bezoek naar Japan was vertrokken. Jeltsin heeft de noodtoestand, die hij had afgekondigd nadat vorige week zijn tegenstanders in het ontbonden parlement een gewapende opstand waren begonnen, met acht dagen verlengd.

Jeltsin ontbond op 21 september het Sovjet-parlement en kondigde verkiezingen aan voor de Staatsdoema. Over de verkiezingen voor de Federatieraad, bestaande uit vertegenwoordigers van Ruslands 88 republieken en regio's, werd toen nog gezwegen. Vrijdag had Jeltsins kabinetschef Filatov al aangekondigd dat in december ook een referendum kan worden gehouden over de nieuwe grondwet, waarin de nieuwe machtsstructuur moet worden vastgelegd.

Jeltsin gaf zaterdag opdracht de mogelijkheden voor de hervorming van het regionale en lokale bestuur te onderzoeken. Maar het presidentiële decreet waarin dat gebeurde is niet erg duidelijk. Vast staat dat er een commissie komt om de president voor 15 oktober te adviseren hoe het regionale en lokale bestuur kan worden hervormd en hoe kan worden gekozen voor nieuwe volksvertegenwoordigingen die in de plaats moeten komen van de oude sovjets.

Onduidelijk is of de president de zittende lokale en regionale parlementen al heeft ontbonden. Over zo'n ontbinding werd vorige week gespeculeerd nadat de sovjets zich tijdens de machtsstrijd in meerderheid tegen de president hadden gekeerd. Volgens sommige bronnen heeft Jeltsin veel bevoegdheden van de sovjets overgedragen aan plaatselijke bestuurders, andere hielden het erop dat hij de gemeenteraden had ontbonden, maar de regionale raden intact had gelaten. “Het is mij ook niet duidelijk”, zo zei een woordvoerder van Jeltsins persdienst desgevraagd. “In elk geval gaat het decreet over de hervorming van het lokale bestuur. Het woord ontbinding komt er volgens mij niet in voor.” De volledige tekst wordt waarschijnlijk later deze week gepubliceerd.

De Russische regio's zullen in elk geval meewerken aan de organisatie van de verkiezingen voor een nieuw parlement, zo maakte de leider van de centrale verkiezingscommissie, Nikolai Rjabov, gisteren bekend. Alleen Tsjetsjenië, dat zich van Rusland heeft afgescheiden, doet niet mee.

Volgens een opiniepeiling die zaterdag werd gepubliceerd in het blad US News and World Report, keurt 62 procent van de Russen het gebruik van geweld tegen Jeltsins tegenstanders goed.