RISOTTO AI PEPERONI

Omdat een liefhebber van risotto nooit genoeg kan krijgen van dit Italiaanse rijstgerecht, vandaag een recept voor risotto met paprika. De benodigde rode paprika is een must, de groene is gebruikt ten behoeve van een aardig kleurcontrast maar hij kan evengoed vervangen worden door rode of gele paprika, indien dat beter uitkomt.

Voor 2 personen als voorgerecht:

1 grote rode paprika

5 deciliter bouillon

1 vleestomaat, ontveld

3 eetlepels olijfolie

2 grote tenen knoflook, gepeld en in reepjes

1 middelgrote groene paprika

4-5 takjes krulpeterselie

130 gram rondkorrelige Italiaanse rijst

enkele blaadjes basilicum

1/2 theelepel suiker

zout en versgemalen peper

20 gram boter

versgeraspte Parmezaanse kaas

Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van beide paprika's. Snijd de rode paprika in kwarten en de groene paprika in smalle repen en vervolgens in korte stukjes. Snijd de stelen en het blad van de peterselie apart van elkaar fijn. Kook de rode paprika 10 minuten in de kokende bouillon in gesloten pan. Pureer de rode paprika en de tomaat in een food processor. Verhit de olie in een lage brede pan met dikke bodem en laat daarin de knoflook lichtgeel kleuren op halflaag vuur. Voeg de groene paprika en peterseliesteeltjes toe en fruit ze al roerend op iets hoger vuur gedurende 2-3 minuten zonder de knoflook donkerbruin te laten kleuren. Voeg de rijst toe en roer deze door de warme olie tot de korrels transparant worden. Giet al roerend het gepureerde paprika/tomatenmengsel bij de rijst, de basilicum, een kopje van de bouillon en een beetje zout en de suiker. Kook de risotto geduldig roerend op middelhoog vuur gedurende 15-20 minuten, en voeg naar behoefte kopjesgewijs bouillon toe tot de rijst bijtgaar is. De risotto moet soepel en smeuïg zijn, beslist niet dik en stevig. Draai het vuur uit, roer het peterselieblad, de boter en 2 eetlepels Parmezaanse kaas door de rijst en laat de risotto 1-2 minuten rusten met een deksel op de pan. (De rijst blijft vocht absorberen, dus zorg altijd dat de risotto vrij vochtig is op het moment dat het vuur wordt uitgedraaid.) Serveer de risotto in warme diepe borden en strooi er nog wat Parmezaan over. Vervolg de maaltijd met gegrilde lamskarbonaadjes en een gemengde groene salade.

    • Florine Boucher