Realiteit van een geloofsartikel

Maar hoe serieus is voor Van Mierlo de paarse coalitie eigenlijk? “Ik geef de optie van de paarse coalitie niet op”, zei hij zaterdag bij de presentatie van het verkiezingsprogram van D66 "Ruimte voor de toekomst'.

“De blamage dat de paarse coalitie nog niet is gerealiseerd ligt bij PvdA en VVD”, voegde hij eraan toe. Maar tussen de regels door hoort men steeds sterkere twijfel bij Van Mierlo. “Een paarse coalitie is programmatisch niet makkelijk”, gaf hij toe. “Als het niet kan, dan maar niet. Met het CDA regeren is net zo reëel als met de andere partijen”.

Daarmee gaf hij aan dat het waarschijnlijker is dat D66 aanschuift bij de coalitie CDA/PvdA dan dat de partij de weg kan plaveien voor een coalitie zonder CDA. De paarse coalitie is voor D66 echter nog steeds een geloofsartikel, deel van het gedachtengoed dat de Democraten in het openbaar moeilijk kunnen verloochenen maar dat in de praktische politiek niet meteen voorop staat. “De Britse liberalen streven naar wijziging van het Britse kiesstelsel. Ze verliezen de verkiezingen maar geven dat punt niet op”, zo vergeleek hij het vasthouden van D66 aan het idee van een paarse coalitie.

De ruimte voor een paarse coalitie is gering. De VVD profileert zich aan de rechterkant, D66 staat op diverse gebieden links van de PvdA. Zo is D66 de meest pro-Europese partij die de EG tot een Europese Unie wil omvormen; een vloek voor de anti-federale Bolkestein. Bij het milieu wil D66 Nederland als Europees gidsland voorop laten lopen met een energieheffing. “De energieprijs zal omhoog moeten, uiteindelijk ook voor de energie-intensieve industrie”, vindt D66. Bolkesteins beschuldiging: “D66 is kampioen lastenverzwaring.” De wetenschappelijke bureaus van D66, VVD en PvdA gaan nu onderzoeken wat de partijen bindt. Het CDA kijkt met gerust hart toe. (DJE)

    • Rob Meines