Radicale Palestijnen doden Israeliërs

JERUZALEM/TUNIS, 11 OKT. Twee Israelische lifters zijn zaterdag nabij Jericho, op de bezette westelijke Jordaanoever, vermoord door onbekenden. De lichamen van de twee jonge mannen, Eran Behar en Dror Forer, afkomstig uit Jeruzalem, werden gevonden in een bergkloof. De zwaar verminkte lijken vertoonden verscheidene kogelwonden, de kelen waren doorgesneden en de aanvallers hadden hun slachtoffers ten slotte gestenigd. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Al-Aqsa Brigade van de Islamitische Jihad, die zich heeft gekeerd tegen de vredesregeling van Israel met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

De Israelische regering sprak gisteren haar afschuw uit over het incident, maar zei dat terroristische aanslagen niets veranderen in haar bereidheid het vredesproces met de Palestijnen uit te voeren. “We staan niet toe dat zij Israeliërs doden en we staan hen niet toe dat ze het vredesproces doden”, zo zei de minister van gezondheid, Haim Ramon, na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Zaterdag verhinderde een Israelische kanoneerboot een andere aanslag, aan de noordelijke kust. Een Palestijn met terroristische oogmerken zou op een waterscooter vanuit Libanon hebben gepoogd Israel binnen te dringen, zo liet een woordvoerder van het Israelische leger weten. De aanvaller werd door een vaartuig van de Israelische marine onderschept en tijdens een vuurgevecht doodgeschoten. Het in Damascus gevestigde Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zei dat de aanval was gericht op de kustplaats Nahariya.

Intussen is de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) vanaf gistermiddag bijeen in Tunis om te spreken over de ratificatie van het historische vredesakkoord met Israel. De Centrale Raad is een soort dagelijks bestuur van het Palestijnse Nationale Congres. Radicale Palestijnse groeperingen hadden eerder vanuit Damascus opgeroepen tot een boycot van de zitting en het Palestijnse bestuursorgaan het recht ontzegd het akkoord te ratificeren.

Onder leiding van PLO-voorzitter Yasser Arafat nemen 84 van de 107 leden aan de beraadslagingen deel. Naar verwachting zal de bijeenkomst vandaag worden besloten. Volgens Palestijnse bronnen heeft Arafat de afgelopen weken verscheidene mensen die zich keerden tegen het vredesplan op een zijspoor gezet. Ten minste vier leden werden uit de Centrale Raad gezet: Hani al-Hassan, Abbas Zaki, Mohammed Jihad en Sakhr Nizar, die bekend stonden om hun kritiek op de vredesregering. Ze zijn vervangen door vertrouwelingen van Arafat.

Hani al-Hassan - een van de medeoprichters van de belangrijkste factie in de PLO, Al Fatah, waarvan Arafat de leider is - poogde vanmorgen niettemin toegang te krijgen tot de bijeenkomst van de Palestijnse Centrale Raad, maar hem werd de toegang ontzegd.

In de Arabische pers verschenen het afgelopen weekeinde berichten over een komplot tegen Yasser Arafat dat zou zijn verijdeld. De informatie is afkomstig van PLO-functionarissen die niet met name genoemd wilden worden. Radicale Palestijnen zouden na de ondertekening van het vredesakkoord van de PLO met Israel, op 13 september, hebben geprobeerd het vliegtuig van Arafat en zijn naaste medewerkers op te blazen. Ten minste tien lijfwachten van PLO-leiders zouden op verdenking van betrokkenheid bij het komplot vorige week vrijdag zijn gearresteerd. De PLO houdt haar radicale tegenstander Abu Nidal verantwoordelijk voor de moordplannen. Hij zou steun krijgen van de regeringen van Iran en Soedan, die eveneens gekant zijn tegen het vredesplan.

De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, een van de architecten van de regeling met de PLO, zei gisteren te hopen dat Arafat niet zal worden vermoord. Peres gaf toe dat Israel in het verleden Arafat had kunnen doden. “Zelfs wij hebben hem niet gedood, we hadden het wel gekund. Ik hoop dat het niet gebeurd”, aldus Peres. (AFP, AP, Reuter)