Politiek mag niet voor journalist

D66 wordt soms een "juristenpartij' genoemd, maar kan met evenveel recht als "journalistenpartij' worden gekenmerkt.

Partijleider Van Mierlo, ex-minister Hans Gruijters, senator Jan Vis stapten zonder moeite van de krant over naar de politiek. Zo makkelijk lijkt die overstap niet meer. Guikje Roethof, tot voor kort politiek redacteur van HP/De Tijd, wil ook de politiek in en werd op de groslijst van D66 gezet. Ze zou, zei ze tegen hoofdredacteur Gerard Driehuis, vanaf dat moment niet langer Haagse politiek doen en over andere zaken schrijven. HP/De Tijd begon echter een ontslagprocedure.

“Ze was aangesteld als politiek redacteur, niet om over de mode te schrijven”, zegt Driehuis. “Als redacteur is ze deel van ons collectief, en het lijkt me niet verstandig dat er een belanghebbende bijzit als we spreken over de aanpak van de verkiezingen of het staatsmanschap van Van Mierlo”. Roethof werd overvallen door het ontslag. Als burger heeft ze het recht verkiesbaar te zijn. Bovendien was ze eerder tien jaar actrice en zou ze derhalve goed over kunst kunnen schrijven. “Ik tast haar burgerrecht niet aan”, zegt Driehuis. “Maar als ze dat uitoefent, moet ze er een veer voor laten”.

Voor Roethof is de affaire onaangenaam. “Als je in de politiek wilt, is dat toch geen reden voor ontslag”. Ze vindt het onbevredigend om steeds te zeggen hoe het niet moet, en wil aan de besluitvorming meedoen. “Passief kiesrecht is een grondrecht. Het is toch erg vreemd dat journalisten die de politiek in willen hun baan riskeren. Je kunt niet politiek journalist én kandidaat zijn maar ontslag zou als een zwaard van Damocles boven een beroepsgroep hangen.”

Inmiddels is een bemiddelingspoging tussen Roethof en HP/De Tijd gestart met een "medewerkerscontract' als een van de opties. Voor werkgever HP/De Tijd een kans om te laten zien of het burgerrecht in eigen huize telt. (DJE)

    • Rob Meines