Onderzoek sociale dienst Amsterdam

AMSTERDAM, 11 OKT. De Gemeentelijke Sociale Dienst in Amsterdam gaat strengere regels stellen voor het verstrekken van een uitkering. Cliënten die voor de tweede keer niet reageren op een oproep van de sociale dienst, lopen kans dat hun uitkering onmiddellijk wordt stopgezet. Ook cliënten die onnodig lang wachten met het overleggen van bewijsstukken, ontvangen geen geld meer.

Volgens H. Boom, divisiedirecteur Sociale Dienstverlening, had de sociale dienst deze mogelijkheden al tot haar beschikking, maar stelde de dienst zich altijd wat makkelijker op. “We hadden als uitgangspunt dat cliënten de tijd nodig hebben om de verschillende bewijsstukken voor het verkrijgen van een uitkering aan te dragen”, aldus Boom. Die houding is niet langer vol te houden. Huisbezoeken worden nu niet meer van te voren aangekondigd. Ook mogen uitkeringsgerechtigden voortaan niet langer dan vier weken op vakantie, opdat ze beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.