Mijn doodt Nederlandse VN-militair

DEN HAAG, 11 OKT. Een 25-jarige sergeant uit Helmond is gisteren bij de stad Pakrac in Kroatië om het leven gekomen. Het voertuig waarin hij zat reed op een mijn. Twee andere Nederlandse militairen raakten gewond.

Pakrac ligt in het oosten van Kroatië. De drie militairen, allen beroeps, behoren tot een VN-verbindingseenheid. Een deel daarvan onderhoudt in de zogenoemde Sector West (oost-Kroatië) de verbindingen tussen de VN-eenheden. De drie militairen bemanden een terreinvoertuig. In het gebied zijn veel mijnenvelden. De meesten daarvan zijn volgens Defensie gemarkeerd.

Bij de explosie raakte een 39-jarige sergeant uit Ede zwaargewond. Hij heeft onder meer een gebroken ruggegraat en is overgebracht naar een hospitaal in Zagreb. Een 35-jarige majoor uit Bennekom liep lichte verwondingen op. Hij hoefde niet in een ziekenhuis te worden opgenomen.

De 25-jarige sergeant is de eerste Nederlander die in het voormalige Joegoslavië om het leven komt als direct gevolg van de oorlog. Eerder kwam een vrouwelijke korporaal om het leven toen ze onder het wiel van een vrachtwagen terecht kwam.