MARSEILLE - Het zuidoosten van Frankrijk heeft ...

MARSEILLE - Het zuidoosten van Frankrijk heeft nog steeds te kampen met veel wateroverlast door de hoge waterstand van de Rhône, Saône en Durance.

In het dorp Lapalud, in het Franse departement Vaucluse, brachten bewoners hun meubilair naar droge plaatsen. Vierhonderd inwoners van Lapalud, Lamotte, Bollène en Caderousse moesten, soms per helikopter, worden geëvacueerd. Bij Avignon werd een maximale waterstand gemeten van 6.41 meter, ruim boven het waarschuwingsniveau van 4.50 meter. In het departement staat 10 hectare onder water, terwijl in de Camargue 16.000 hecate is overstroomd. In de loop van de dag leek de hoogte van de waterstand iets af te nemen. De waterlast heeft één persoon het leven gekost. Een boer weigerde zich te laten evacueren uit zijn ondergelopen huis bij Montélimar en overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Het aantal slachtofffers van de overstromingen van de afgelopen weken komt daarmee op dertien.

Zware regenval heeft ook in het Zuidzwitserse kanton Ticino tot overstromingen geleid. Een woordvoerder van de politie noemde de toestand in Locarno dramatisch, nadat het Lago Maggiore buiten zijn oevers was getreden. Op het centrale plein, het Piazza Grande, stond vijftig centimeter water. Een medische kliniek moest worden geëvacueerd. Ook in Ascona moesten huizen worden ontruimd. Verscheidene wegen in het gebied zijn afgesloten, omdat ze onder water zijn komen te staan of geheel met modder zijn overspoeld. (Foto Reuter)