Marc Almond

Marc Almond. Absinthe-The French Album (sbz cd 021)

Zijn nieuwe cd is eigenlijk niet nieuw. Absinthe-The French Album is in dezelfde tijd opgenomen als de cd met covers van Jacques Brel, die in 1989 verscheen. Dus in vergelijking met zijn vorige cd, Tenement Symphonie (1991), laat Marc Almond zich op Absinthe weer horen op de vertrouwd kitscherige, kwelende manier horen die ook zijn oudere werk kenmerkte. Almonds kracht is zijn ongecensureerde emotionaliteit. Met in het Engels vertaalde nummers van onder anderen Charles Aznavour, Juliette Gréco, Léo Ferré en Barbara bezingt hij theatraal en gedragen zijn favoriete onderwerpen, als "Incestuous Love', "In Your Bed', of "My Little Lovers'.

Ondanks dat hij wordt begeleidt door een uitgebreid orkest dat hem op een verhalende manier ondersteunt, met accordeon, juichende trompetten en rollende pianoakkoorden, komt Almonds stem komt los van de achtergrond als een solerende balletdanser van het corps. Hij klinkt lyrisch, parmantig en meeslepend, waagt zich aan een geaffecteerde uitspraak van de paar Franse woorden, zoals "Rue des Blanc-Manteaux', en spreekt van de weeromstuit soms ook Engelse woorden op zijn Frans uit. "Frontier' wordt dan "frontière'. Hij zingt de prachtige chansons met inleving en overgave, ook als hij net naast de toon zit. Zwelgend in verlangen of verdriet tellen voor Marc Almond nog altijd de volle uithalen, en niet de tonale acuratesse.

    • Hester Carvalho