Koersen Hongkong stijgen verder

De vaste stemming op de effectenbeurs van Hongkong hield vandaag aan. Nadat de aandelenkoersen, die sinds december 1992 vanuit een dieptepunt met bijna 65 procent zijn gestegen en sinds eind september vrijwel dagelijks hoger noteren, eindigden verreweg meeste koersen vandaag opnieuw fors hoger.

Met een sprong van 186,62 punten steeg het Hang Seng koersgemiddelde met 2,3 procent tot 8.192,18. Dit geschiedde bij een ruime omzet die met bijna 5,5 miljard Hongkong dollar (1,3 miljard gulden) duidelijk hoger was dan de bijna 3,9 miljard Hongkong dollar van vrijdag. Handelaren wijten de sterk toegenomen vraag naar aandelen aan een toenemend aantal buitenlandse kopers (voornamelijk Amerikaanse institutionele beleggers) die hun belangen in "China stocks' willen uitbreiden en onder meer belangstelling aan de dag leggen in onroerend goedmaatschappijen en projectontwikkelaars. Deze opbloeiende interesse zou mede worden ingegeven door de verwachting dat er tussen de Chinese autoriteiten en Gouverneur Patten binnenkort overeenstemming zal worden bereikt over de medezeggenschap van de inwoners van de kroonkolonie zodra in 1997 de Britse vlag zal worden gestreken. Vandaag begon in Paking een nieuwe gespreksronde waarin de politieke toekomst van Hongkong op de agenda staat.

Ook de recente fraaie winstcijfers van enkele vastgoedmaatschappijen hebben de kooplust aangespoord. Zo steeg de noteringen van Henderson Land met 4,50 tot 28,70, Sun Hung Kai Properties werd 1,75 duurder op 45,25.