Klacht tegen Rails gegrond verklaard

AMSTERDAM, 11 OKT. Het blad Rails, dat wordt verspreid in de trein, heeft met de modereportage “Dressed to kill” de grenzen van wat maatschappelijk aanvaardbaar is, overschreden.

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van het FNV Vrouwensecretariaat gegrond verklaard. In de reportage wordt een vrouw door een man ontvoerd, vastgebonden en geblinddoekt. Uiteindelijk wordt zij als lijk achtergelaten tussen stenen en afval. De foto's moesten de aandacht vestigen op een modetrend. De Raad voor de Journalistiek is van mening dat bij het afbeelden van geweld in een modereportage de grenzen van hetgeen journalistiek aanvaardbaar is eerder zijn bereikt dan bij het afbeelden van geweld dat in werkelijkheid heeft plaatsgevonden. In die laatste gevallen valt het afbeelden van geweld binnen de journalistieke vrijheid. Eerder beoordeelde het gerechtshof in Amsterdam de reportage als “niet onrechtmatig”.