Hoechst betaalt miljard voor farmaciebedrijf

Het Duitse chemieconcern Hoechst wordt voor 546 miljoen dollar (ongeveer 995 miljoen gulden) eigenaar van 51 procent van het Amerikaanse farmaciebedrijf Copley Pharmaceutical. Hoechst hoopt daarmee te kunnen profiteren van de snel groeiende vraag naar goedkope geneesmiddelen in de Verenigde Staten.

Copley, gevestigd in Boston, moet het vooral hebben van goedkope vervangende preparaten van medicijnen waarvan het patent is afgelopen. Op dit terrein was Hoechst tot nu toe nog niet actief in de VS.

Analisten waren verrast door de hoogte van het bod op Copley. Hoechst betaalt voor het meerderheidsbelang bijna twintig keer de huidige jaaromzet en overschrijdt hiermee de tot dusver gebruikelijk norm van drie tot vier keer de jaaromzet in aanzienlijke mate.

De plannen van president Clinton voor hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg zullen naar algemeen wordt verwacht, leiden tot een flinke toeneming van de verkoop van goedkope geneesmiddelen. Hoechst verklaarde in de periode tot de eeuwwisseling een jaarlijkse groei te verwachten van veertien procent.

Hoechst verwerft Copley via de Amerikaanse dochteronderneming Hoechst Celanese, vorig jaar goed voor een omzet van zeven miljard dollar. Bij Copley werken 400 mensen. Het bedrijf werd in 1972 ongericht door Jane Hirsch die 31 procent van de aandelen in handen heeft. Familieleden bezitten 18,4 procent. Copley behaalde in 1992 een netto winst van 12,3 miljoen dollar op een omzet van 52 miljoen dollar.