Hirsch Ballin steunt beleid Amsterdam met illegale naai-ateliers

DEN HAAG, 11 OKT. Minister Hirsch Ballin (justitie) staat in grote lijnen achter het beleid van justitie in Amsterdam, waar maatregelen tegen illegale naaiateliers geen prioriteit hebben. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie meegedeeld.

In interview vrijdag in deze krant vertelde de Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. J.M. Vrakking dat massale invallen in naaiateliers in de hoofdstad niet zullen plaatsvinden. “Wij kiezen voor een geleidelijke aanpak.” Volgens de woordvoerder heeft de minister met Vrakking vooraf uitgebreid overleg gevoerd over het Amsterdamse beleid - “eigenlijk is het vooral een pragmatische uitwerking van het beleid.”

In Amsterdam richt het justitieel beleid zich op de illegale ateliers die overlast bezorgen. Die worden zonder omhaal gesloten. Een tweede categorie die het moet ontgelden zijn de ateliers waarvan de behuizing niet deugt. Derde onderdeel van het beleid is de controle op de atelierhouder. Enerzijds moet hij premies en belastingen afdragen, anderzijds moet hij zorgen dat hij geen illegalen in dienst heeft.

Volgens Vrakking zullen illegalen die de Amsterdamse politie in de ateliers aantreft, niet massaal het land uit worden gezet. Op dat onderdeel hebben woordvoerders van de CDA- en PvdAfracties van de Tweede Kamer kritiek uitgeoefend. A. Apostolou (PvdA): “Je gaat toch een sector saneren? Dan mag je niet zeggen: omdat je werkt mag je blijven.” Meer dan de helft van de naar schatting duizend illegale naaiateliers in Nederland zit in Amsterdam. Er werken ongeveer 10.000 mensen in de illegale confectie, grotendeels vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. De omzet van de illegale naaiateliers bedraagt volgens Justitie zo'n 420 miljoen gulden per jaar, terwijl de legale confectie-industrie 1,4 miljard gulden omzet.

De fractie van Groen Links in de Amsterdamse gemeenteraad kwam in juli dit jaar met het plan binnen vier jaar alle illegale naai-ateliers in de hoofdstad te legaliseren. Ook de econoom en PvdA-lid A. van der Zwan deed een dergelijk voorstel, vorig jaar oktober. Van der Zwan wilde "onconventionele arbeidsorganisaties' in bepaalde wijken een kans geven zich te ontplooien. Staatssecretaris Kosto kondigde vorig jaar september nog een strengere aanpak aan van illegale ateliers. In de Tweede Kamer is een wetsontwerp in behandeling waarin de strafmaat van werkgevers die illegalen in dienst hebben aanzienlijk wordt verhoogd.