HGC minder voorspelbaar zonder spelbepaler Delissen

DEN HAAG, 11 OKT. Het is interessant om HGC zonder zijn beste speler, Marc Delissen, te zien hockeyen. De ploeg speelt dan ineens veel gevarieerder, maar mist ook een rustpunt. Mede daardoor was de met 4-3 gewonnen derby tegen het altijd aanvallend spelende Klein Zwitserland uitermate boeiend en is HGC de twee competitiewedstrijden waarin zijn aanvoerder en spelverdeler ontbrak zonder kleerscheuren doorgekomen.

Delissen behoorde wel tot de reserves. Maar coach Mark Bouwman verklapte voor de wedstrijd al dat dat alleen een psychologische betekenis had. Hij wilde het risico niet nemen zijn captain in te zetten. Delissen was nagenoeg fit, maar met een hamstringblessure is het van belang extra voorzichtig te zijn. Hij kwam na het derde doelpunt van KZ (stand 3-4), negen minuten voor tijd, wel uit de dug-out om zich langs de zijlijn warm te lopen. Dat was, bekende hij na afloop, om de tegenpartij in verwarring te brengen. Bovendien kon hij vanaf die plaats makkelijk aanwijzingen roepen naar zijn ploeggenoten in het veld.

Zonder Delissen is HGC verzwakt. Maar de Wassenaarse ploeg speelt minder voorspelbaar als hij er niet bij is. Normaal beginnen bijna alle aanvallen bij Delissen als centrale middenvelder. Op die positie stond gisteren de van Oranje Zwart overgekomen Herwin Janssen. Hij is geen spelverdeler. Daarom trok HGC tegen KZ op een andere wijze ten aanval. De andere middenvelders, Dicke en Poortenaar, kwamen nu veel meer aan de bal. Met name Stephan Veen profiteerde van hun goede passes en kon zich met technische hoogstandjes en lange rushes helemaal uitleven. Hij speelde één van de beste wedstrijden uit zijn carrière.

Deze ontwikkeling zou een overweging kunnen zijn Delissen op een andere plaats neer te zetten, bijvoorbeeld als centrumspits. De behendige Oranje-aanvoerder is in de cirkel van de tegenpartij levensgevaarlijk. Coach Bouwman twijfelt echter niet. Hij wil Delissen op het middenveld hebben. “Wie moet anders de passes geven? Ze kwamen tegen KZ ook wel, maar niet in de as van de aanval. Marc zou als spits dus geen ballen krijgen”.

Delissen zou zelf best in de spits willen staan. Bij het Nederlands elftal was er even sprake van, maar na een paar oefenpartijen werd de oude situatie weer hersteld. Volgens bondscoach Oltmans was Delissen hard nodig op het middenveld. De HGC'er vindt het jammer dat er bij hockey niet, zoals Ajax in het voetbal, met een "schaduwspits' wordt gespeeld, een positie vlak achter de voorste aanvaller. “Dat zou een ideale plek voor mij zijn”, aldus Delissen. Door de snelheid van het spel is het een te groot risico in het hockey zo te spelen. In de achterhoede zou een team mankracht tekort komen.

Delissen constateerde ook een positieve kant van zijn blessure. Hij heeft nu een paar wedstrijden zijn team vanaf de kant goed kunnen bekijken. “Ik ga mijn spel een beetje aanpassen”, kondigde hij gisteren aan. Hij zal onder meer de vleugelspitsen Van Meer en Veen sneller proberen aan te spelen. “Dan zijn ze het gevaarlijkste.” Coach Bouwman is blij dat zijn team ook zonder Delissen heeft aangetoond goede resultaten te kunnen behalen. Afgelopen seizoen zakte koploper Amsterdam nog weg, toen spelmaker Van den Honert geblesseerd raakte. Komende zondag tegen HDM, wéér een Haagse hockeyderby, zal de aanvoerder hoogstwaarschijnlijk wel meedoen.

Door de afwezigheid van Delissen miste HGC tegen KZ vooral een speler die de wedstrijd kon controleren. Er was te weinig rust in het Wassenaarse spel. HGC leidde na dertien minuten al met 2-0 door treffers van Robbert Delissen (waarom liet doelman Van Exel de vrije slag van Dicke niet gewoon lopen?) en Veen. Van der Zwan deed namens de thuisclub snel iets terug (2-1), Janssen bracht de marge via een benutte strafcorner weer op twee en Kuipers zorgde voor 3-2. Op dat moment waren er nog geen negentien minuten gespeeld.

In de tweede helft breidde HGC zijn voorsprong uit. Van Meer gaf het beslissende tikje na andermaal een uitstekende actie van Veen. KZ kwam door Van Gellicum weer terug tot 4-3 en bleef daarna op de gelijkmaker loeren. De thuisploeg miste in de aanval Rochus Westbroek (gebroken teen) en raakte vlak na rust ook nog routinier Maarten van Grimbergen met een verrekking in het kuitbeen kwijt.

HGC had het uiteindelijk aan Bart Looije te danken dat het geen puntverlies leed. De keeper van Oranje redde een aantal keren uitstekend bij een strafcorner en ranselde bij een 3-2 voorsprong in de 24ste minuut een strafbal van piloot Maurits Crucq uit de benedenhoek. “Die bal was goed ingeschoten, op maar een paar centimeter van de paal”, aldus KZ-coach Norbert Nederlof. “Bij elke andere keeper gaat die bal erin.” Verliezer Nederlof vond dat zijn team de zege had verdiend. “We waren beter.” Zijn collega Bouwman: “Wij hadden meer uitgespeelde kansen. Onze tegendoelpunten kwamen voort uit grove verdedigingsfouten.”

    • Hans Klippus