Het Mauritshuis koopt onbekend De Heem-stilleven

ROTTERDAM, 11 OKT. Het rijksmuseum Het Mauritshuis in Den Haag heeft voor 3,5 miljoen gulden een tot nu toe onbekend bloemstilleven van de Jan Davidsz. de Heem (1606-1684) aangekocht. De in Utrecht geboren De Heem geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste zeventiende-eeuwse schilders van bloemstillevens. Tot nu toe was van zijn beperkte bloemstilleven-oeuvre (ongeveer twintig werken) niet één exemplaar in openbare collecties in Nederland te vinden. Daarom noemt de directeur drs. F.J. Duparc de aankoop “de belangrijkste aanwinst van Het Mauritshuis in 25 jaar”.

Het stilleven van 74,2 cm hoog x 52,6 cm breed, voorstellende een glazen vaas met bloemen met vruchten en insecten op de voorgrond, is vanaf morgen te zien in het museum.

Het schilderij uit De Heems Antwerpse periode is zonder steun van de overheid gekocht door de Stichting Vrienden van Het Mauritshuis, met steun van de kunstverzamelaar baron H.H. Thyssen Bornemisza en de Vereniging Rembrandt. Het schilderij uit 1670 verkeert in “uitzonderlijk goede staat”, aldus Duparc. Het oorspronklijke doek waarop geschilderd is, hoefde nooit verstevigd te worden met een nieuw doek; daarmee is dit het enige zeventiende-eeuwse schilderij in Het Mauritshuis dat niet bedoekt is. Bij zo'n bedoekingsproces moet druk op een schilderij worden uitgeoefend (soms met een warm strijkijzer), waardoor de de verf altijd iets te lijden heeft. Dit doek is alleen schoongemaakt, waarbij bruine vernislagen verwijderd zijn. Het museum beschikt daarom nu over een “bijzonder kleurig schilderij met prachtige details, zoals de weerspiegeling van het atelierraam op de glazen vaas”, aldus Duparc. Het schilderij, waarover in de kunsthistorische literatuur zo goed als niets bekend was, en waarvan geen afbeeldingen gepubliceerd waren, werd in Zwitserland ontdekt door de Maastrichtse kunsthandel Noortman, die het als eerste aan het museum aanbood. Het doek is voor meer dan honderdvijftig jaar in bezit van een Franse familie geweest.

    • Paul Steenhuis