Heitmann houdt vast aan zijn kandidatuur

BONN, 11 OKT. De Saksische minister van justitie, Steffen Heimann, houdt ondanks alle kritiek uit andere partijen en de linkervleugel van zijn eigen CDU vast aan zijn kandidatuur voor het Duitse presidentschap, dat volgend jaar mei vrijkomt als Richard von Weizsäcker na twee termijnen van vijf jaar aftreedt. “Ik ben niet van plan om te resigneren, daarvoor bestaat geen reden”, zei Heitmann zaterdag op een partijcongres van de Saksische CDU.

Dat ook partijgenoten als de Bondsdagleden Heiner Geissler, Friedbert Pflüger en (dit weekeinde) oud-minister Günther Krause, doorgaans woordvoerder van circa zestig Oostduitse CDU-Bondsdagleden, kritiek op zijn persoon en zijn uitlatingen leveren, onder meer die over Europa, het Duitse verleden en de rol van de vrouw, noemde Heitmann “een normaal proces in een volkspartij met een breed spectrum aan meningen”. Met de steun voor zijn kandidatuur van extreem rechtse kant, bijvoorbeeld van de Republikaner en de NPD, zei hij niet blij te zijn. “Maar ik ga mijn opvattingen niet veranderen omdat ik bijval krijg uit een ongewenste hoek.”

Geraakt (“betroffen”) is Heitmann door de oproep van het Joods Wereldcongres om te protesteren tegen zijn kandidatuur wegens zijn opmerking dat de moord op miljoenen joden een “historisch eenmalige gebeurtenis” was, waaruit geen speciale plaats van Duitsland in de geschiedenis af te leiden is. Heitmann zei zaterdag dat zijn uitspraken uit hun verband zijn gerukt. “De georganiseerde moord op de joden was eenmalig en verschrikkelijk, kan nooit worden vergeten en zal altijd bij ons blijven”, zei hij.

Ignatz Bubis, voorzitter van de Centrale raad van de joden in Duitsland, is tegen Heitmanns kandidatuur maar hij is het er ook mee oneens dat het Joods Wereldcongres zich “in dit interne Duitse vraagstuk” mengt.

Kanselier en CDU-voorzitter Helmut Kohl noemde de kritiek op Heimann zaterdag op een CSU-congres in München “een boosaardige en gemene campagne”. “Wat links stoort, is dat hij een overtuigde conservatief is - heel eenvoudig, niet meer en niet minder”, zei hij. Dat ook CDU'ers zich in deze kwestie op kosten van Heitmann willen “profileren” noemde Kohl “armzalig”. Saksens premier Kurt Biedenkopf, zaterdag met 88 procent herkozen als regionaal CDU-voorzitter ('91: 80 procent), keerde zich tegen de manier waarop het felle debat over de kandidatuur-Heitmann wordt gevoerd. Biedenkopf, die in de CDU vaak geldt als een van Kohls Intimfeinde, ziet dat debat als “een zelfdiagnose van de Bondsrepubliek waarvan we moeten schrikken”. Hij wil een zakelijker debat en kritiseert de rol van de media: “Hoe kan iemand in een land nog voor een hoog ambt kandideren als een oordeel wordt gevormd uit de tweede en derde hand of door elkaar vijfentwintig keer over te schrijven”, vroeg hij zich af.

    • J.M. Bik