Grieken zijn al in de ban van volgende verkiezingen

ATHENE, 11 OKT. De nederlaag van Mitsotakis is groter dan de overwinning van Papandreou. Eerstgenoemde bleef met zijn nieuwe democratie (ND) beneden de 120 zetels, terwijl Papandreou's PASOK de nagestreefde 180 niet haalde.

Honderdtachtig zetels zijn nodig voor de verkiezing in mei 1995 van een nieuwe president, opvolger van Karamanlis (85) die niet kan worden herkozen. Wordt deze drievijfde meerderheid niet opgebracht dan is parlementsontbinding noodzakelijk. Papandreou's kabinet zal dan slechts anderhalf jaar hebben geregeerd en de ND, onder nieuwe leiding, mag op vervroegde terugkeer hopen. Om het magische cijfer van 180 te bereiken zal de PASOK samenwerking moeten zoeken met een van de kleine partijen in het parlement. De Politieke Lente (PL) van Samarás heeft reeds laten weten, zich hiervoor niet beschikbaar te stellen.

Met 120 zetels zou de ND op eigen kracht elke presidentsverkiezing kunnen blokkeren. Nu moet zij daartoe op haar beurt samenwerking zoeken met een kleine partij. De van haar afgescheiden PL zou daartoe in aanmerking komen, maar die heeft bij voorbaat ook deze hoop gesmoord.

Geen wonder dat “de volgende verkiezingen” gisteravond de hoofdmoot uitmaakten van de discussies en commentaren op de Griekse televisie. Waarbij nog komt dat Papandreou reeds volgend jaar twee verkiezingen moet trotseren: die voor het Europese parlement in juni en gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Eén van de scenario's die gisteren opgeld deden was dan ook dat Papandreou, om vier jaar aan een stuk te kunnen regeren, op korte termijn nieuwe parlementsverkiezingen zal uitschrijven, bij voorbeeld samen met de Euroverkiezingen.

    • Frans van Hasselt