Grieken willen massaal socialist Papandreou terug

PAG.5 NIET DE MAN VAN TIEN JAAR GELEDEN / PAG.9 HOOFDARTIKEL

ATHENE, 11 OKT. De Griekse parlementsverkiezingen hebben een grote overwinning opgeleverd voor de socialistische leider Andreas Papandreou (74). Binnen de Europese Gemeenschap is weinig enthousiast gereageerd.

Volgens de bijna definitieve uitslagen haalde zijn PASOK 46,8 procent van de stemmen. De regerende Nieuwe Democratie van premier Mitsotakis kwam niet verder dan 39,3 procent. De PASOK zou mogen rekenen op 170 zetels in het 300 leden tellende parlement tegen 111 voor de conservatieve Nieuwe Democratie. Verwacht wordt dat de socialistische regering morgen, of uiterlijk woensdag zal aantreden.

Toen de overwinning zich begon af te tekenen gingen duizenden Grieken de straat op om toeterend de socialistische overwinning te vieren. “Het volk heeft gesproken”, verklaarde Papandreou, “ze hebben een massaal "ja' uitgesproken tegen het voorstel van de PASOK voor een uitweg uit de crisis en voor de herbouw van het land.”

Premier Mitsotakis toonde zich gisteravond duidelijk aangeslagen. “De verkiezingen hebben de beslissing gebracht. Het Griekse volk heeft gekozen voor de Griekse socialistische beweging, die een regering zal vormen op basis van een grote meerderheid in het parlement”, aldus Mitsotakis. “We hebben de noodzakelijke beslissingen genomen voor Griekenlands toekomst en daar hebben we de prijs voor betaald”, zei de premier. “Onze strijd gaat door. Ik zal de procedure in werking stellen voor de verkiezingen van een voorzitter van de Nieuwe Democratie.” Onduidelijk bleef daarbij of Mitsotakis zich in die functie wil laten herkiezen. Eerder kondigde hij aan zich te zullen terugtrekken als zijn partij een nederlaag zou lijden.

De nieuwe partij Politieke Lente, opgericht door de voormalige minister van buitenlandse zaken Samarás, haalde wat minder stemmen dan werd verwacht en komt met tien zetels in het parlement (4,8 procent), de communisten met negen (4,5 procent). Tot het laatst toe bleef onduidelijk of de voormalige Eurocommunisten de drempel van drie procent zouden overschrijden. Bij de tellingen zweefde de partij rondom dat percentage. In dat geval zou deze Linkse Coalitie op zeven zetels kunnen rekenen.

In het EG-hoofdkwartier in Brussel werd vanmorgen niet erg enthousiast gereageerd op de overwinning van Papandreou, wiens land op 1 januari volgend jaar het halfjaarlijkse voorzitterschap van de ministerraden zal overnemen. Een EG-diplomaat merkte op: “Gezien de ervaringen in het verleden ben ik er niet zeker van dat het Griekse voorzitterschap steeds even coherent en constructief zal zijn, ook al is Papandreou wat bijgedraaid sinds hij in de oppositie heeft gezeten.” De Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, zei naar aanleiding van de uitslag dat de Grieken kennelijk “een korte memorie” hebben. (Reuter, AFP)

Zijn mogelijke opvolger, Moshood Abiola, werd in armoedige omstandigheden geboren. Hij werkte zich op tot directeur voor Afrika en het Midden Oosten van de Amerikaanse multinational ITT. Bij dit bedrijf maakte hij, volgens publicaties in onder meer Amerikaanse kranten, op corrupte wijze zijn fortuin. Hij werd vervolgens eigenaar van een krantenconcern, een bakkerij en een vliegtuigmaatschappij. Hij handelde in militair materieel en volgens boze tongen zou hij tevens in de internationale drugshandel veel geld hebben verdiend. Abiola staat internationaal bekend als een corrupt zakenman.