Fra Fra Band

Fra Fra Big Band: A Tan So (Lucho 7708-2). Distributie: Boudisque

De meestal als septet spelende Fra Fra Sound, deze maand weer alom te horen, wordt van tijd tot tijd uitgebreid met een man of tien. Dat dat meer is dan werkverschaffing, blijkt uit A Tan So, de registratie van een concert dat vorig jaar mei plaats vond in het Amsterdamse BIMhuis onder hoorbare bijval van het publiek.

Dat enthousiasme was terecht want deze big band laat Caraïbische jazz op zijn best horen: luid en ruig, zonder poeha of valse maniertjes. Het repertoire en de arrangementen zijn van de bandleden zelf en dat is aan de inzet te merken: er wordt gevochten voor elke noot. Het groepsgeluid is vaak opwindend en ontspannen tegelijk, bijvoorbeeld in het 'cubop'-achtige openingsstuk What me worry? en de calypso Abahilija.

Ook op solistisch gebied heeft deze internationaal samengestelde band goede dingen te bieden: de knetterende trompetsolo's van muzikaal leider Charles Green, de bijdragen van Steve Williamson en Efraïm Trujillo op saxofoon en de vitale trombone-geluiden van de broertjes Rollins uit Londen.

Dat zo'n grote band naast swing ook andere potenties heeft, blijkt uit M-Zee, een plechtig thema met een bijna symfonisch karakter. Ook in One for Malinga van leider/basgitarist Vincent Henar waait een niet Caraïbische wind: vrolijkheid gemengd met rouw, kwela met hymne, de inspiratie voor dit stuk moet wel uit Zuid Afrika komen.

    • Frans van Leeuwen