Evacuatie gewonden in Bosnië hervat

SARAJEVO, 11 OKT. Na een onderbreking van drie dagen hebben de VN gisteren de evacuatie van gewonden uit Sarajevo hervat. Een van de gewonden die gisteren uit de Bosnische hoofdstad werd geëvacueerd was Ismet Bajramovic, alias Celo, de voormalige chef van de militaire politie van Sarajevo.

Het transport van gewonden uit Sarajevo heeft drie dagen stilgelegen naar aanleiding van onenigheid met de Bosnische Serviërs over Celo. De organisator van de militaire politie wordt door de Serviërs beschouwd als een “oorlogsmisdadiger” die moet worden berecht. Zijn evacuatie kwam gisteren pas tot stand nadat de Bosnische minister van buitenlandse zaken, Haris Silajdzic, een apart akkoord met de Serviërs had gesloten over de evacuatie van drie gewonde Serviërs uit Sarajevo naar Belgrado. In ruil voor dit drietal mocht Celo gisteren naar het Italiaanse Ancona worden overgebracht. Celo is ernstig gewond door een schot in de borst.

Een woordvoerder van de VN-organisatie voor hulp aan vluchtelingen, de UNHCR, heeft gisteren naar aanleiding van de ruzie om Celo zowel de moslims als de Serviërs verweten “politieke spelletjes” te spelen; bovendien klaagde hij over het gedrag van de lijfwachten van Celo, die zich in het ziekenhuis agressief zouden hebben gedragen tegenover UNHCR-personeel.

In Mostar hebben dit weekeinde de Bosnische Kroaten opnieuw artilleriebeschietingen uitgevoerd op de moslims die ingesloten zitten in de oostelijke wijken van de stad. Ook in de buurt van Vitez is hevig gevochten tussen moslims en Kroaten.

De Kroatische regering heeft twee hoge officieren ontslagen naar aanleiding van het recente bloedbad onder Kroatische Serviërs in het gebied rond Gospic. In een eind vorige week verschenen rapport van VN-onderzoeker Tadeusz Mazowiecki werd geconstateerd dat Kroatische legereenheden na een offensief bij Gospic een aantal dorpen hebben verwoest en tientallen dorpelingen hebben vermoord voordat ze zich terugtrokken en plaatsmaakten voor VN-eenheden. Zaterdag werden de waarnemende militaire commandant van Gospic en de commandant van een in die stad gelegerd bataljon ontslagen, dit om, zoals een verklaring van het Kroatische ministerie van defensie het uitdrukte, “een objectief onderzoek naar de mogelijke schending van het internationale oorlogsrecht mogelijk te maken”. (AP, Reuter, AFP)