Duisenberg ziet herstel van economie

GENVAL, 11 OKT. President Duisenberg van De Nederlandsche Bank ziet de eerste signalen van economisch herstel in Nederland, en ook in landen als Duitsland en Frankrijk. Zo rondom de jaarwisseling zal blijken dat weer sprake is van groei.

Duisenberg zei dat afgelopen weekeind in het Belgische Genval, in de marge van de informele bijeenkomst van de EG-ministers van financiën. De bankpresident zegt zich te baseren op de cijfers die wijzen op een aantrekkende orderontvangst in Nederland, en op de ontwikkeling van de interne conjunctuurbarometer die De Nederlandsche Bank gebruikt. De eerste signalen van herstel waren er al eerder, maar nu wordt steeds zekerder dat het de goede kant op gaat, aldus Duisenberg.

Het Centraal Planbureau rekent erop dat de economische groei over het hele jaar gerekend op 0 procent zal uitkomen. Voor volgend jaar wordt gehoopt op een groeicijfer van 1 à 1,5 procent. “Om die cijfers te bereiken, moeten we langzamerhand uit het dal geraken en dat is wat nu ook gebeurt”, aldus Duisenberg.

Voorzitter Delors van de Europese Commissie zei tijdens het informele beraad in Genval dat het herstel de komende tijd nog zwak zal zijn, maar dat na 1996 de economische groei toch op een kruissnelheid kan komen van rond de 3 procent per jaar. Belangrijke factoren daarbij zijn volgens hem het renteverloop, de koersontwikkeling van de dollar ten opzichte van de Europese valuta en een aantrekkend investeringsniveau.

Ook de Belgische minister van financiën, Philippe Maystadt, die de besprekingen in Genval leidde, wees op het belang van investeringsgroei. Hij verwees naar de zogeheten "groei-initiatieven' die de EG heeft genomen tijdens de Europese toppen van regeringsleiders in Edinburgh (december vorig jaar) en in Kopenhagen (afgelopen juni). De lidstaten moeten volgens hem haast maken met het uitvoeren van de afgesproken maatregelen, onder andere met de oprichting van een apart investeringsfonds bij de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg. De totstandkoming van dat fonds is formeel nog steeds niet rond.

Over enige tijd zijn volgens Maystadt “na Edinburgh en Kopenhagen” nieuwe Europese groei-initiatieven nodig om de economische ontwikkeling in de gemeenschap te versterken.