Craxi praat over zijn rol in affaire smeergeld

ROME, 11 OKT. De voormalige socialistische leider Bettino Craxi, koploper in het Italiaanse smeergelschandaal, is gaan praten over zijn rol in de politieke corruptie, en sommigen vrezen dat hij als een Simson probeert iedereen in zijn val mee te sleuren.

Zaterdag heeft Craxi, op zijn verzoek, op een geheime plaats in Rome een eerste gesprek gehad met officier van justitie Antonio Di Pietro, de gangmaker achter het corruptie-onderzoek. Het is de bedoeling dat er nog meer volgen. Centrale stelling van Craxi is volgens zijn advocaat dat leidende ondernemers zeker zo schuldig zijn in de smeergeldzaken als politici.

Maandenlang heeft Craxi felle aanvallen gedaan op de Milanese justitie, die zich schuldig zou maken politieke vervolging en, bewust of onbewust, mee zou werken aan een complot tegen hem. Nu hij zijn opstelling radicaal heeft veranderd, vrezen sommigen dat hij ook anderen zal aanklagen om hen in zijn val mee te sleuren, zoals de joodse leider Simson die de tempel van Dagon deed instorten waarin hij na zijn gevangenneming door de Filistijen werd getoond.

Volgens Craxi's advocaat Enzo lo Giudice heeft het smeergeldonderzoek wel de top van de politiek bereikt, maar nog niet de top van de economische wereld. “Er bestond een suprematie van de economische wereld op de politieke wereld,” zei Craxi's advocaat vanmorgen in een interview met La Stampa.

Vermoed wordt dat de voormalige socialistische leider, die begin van dit jaar zijn functie als partijsecretaris moest neerleggen wegens zijn rol in het corruptieschandaal, ook zal proberen de ex-communistische Democratische Partij van Links verder in de smeergeldaffaire te betrekken.

“Tot nu is slechts één kant van het verhaal gehoord,” zei Craxi's advocaat gisteren. “Nu zal het mogelijk worden de volledige waarheid te leren kennen over hoe de illegale financiering van de politieke partijen precies verliep.” Hij onderstreepte dat zijn cliënt informatie zal geven over “alle partijen en ondernemers” die betrokken zijn bij het smeergeldschandaal.

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe gesprekken zullen worden gevoerd. Volgens zijn advocaat heeft Craxi in het gesprek van zaterdag, dat twee uur heeft geduurd, alleen de grote lijnen neergezet, als een kader voor de onthullingen die volgens hem nog zullen volgen.

    • Marc Leijendekker