Bollenstreek heeft meer zorgen dan alleen de beker

KATWIJK, 11 OKT. Het hoofdveld ligt in de gemeente Noordwijk. De kantine moest om die reden worden verplaatst, naar Katwijkse bodem. Aan de ander kant van de provinciale weg ligt het complex van de Rijnsburgse trots. De jongens van Quick Boys spelen een eind verderop, maar hun geest waart rond bij de v.v. Katwijk. Die vormt in geografisch opzicht het hart van het voetbal in de Bollenstreek. De eigentijdse buffer na eeuwenoude vetes. De streekderby's van tegenwoordig zijn minder beladen, maar populairder dan ooit in de voetbalmaffe regio. Daar waar het KNVB-bekerduel tegen Fortuna Sittard geen doel op zich was, maar een tijdelijke onderbreking van de opnieuw aanwakkerende competitiestrijd.

Heel even sloeg de vlam in de pan. De mouwen werden op z'n Katwijks opgestroopt, de aanhang schreeuwde zijn helden vooruit. Uit schijnbaar verloren positie kwamen de voetbalamateurs van Katwijk terug. De (semi-)profs van Fortuna wonnen uiteindelijk met 5-2 en plaatsen zich voor de derde ronde. De sensatie bleef achterwege, zoals zaterdagmiddag ook het typische bekersfeertje ontbrak.

Ruim tweeduizend bezoekers togen naar sportpark De Krom. De stad- en streekderby's tegen Quick Boys, Rijsburgse Boys, FC Lisse en Noordwijk leveren de laatste jaren al gauw het dubbele aantal toeschouwers op. De Bollenstreek is voetbalmaf, vooral wanneer de onderlinge rivaliteit wordt betwist. En Fortuna Sittard is geen club die emoties oproept in Katwijk. De gemiddelde voetballiefhebber werd ook nog eens afgeschrikt door verhoogde entreegelden: vijftien in plaats van vijf gulden. Zelfs clubleden moeten betalen. Een KNVB-verordening. Ook de (verplichte) vier man sterke politiemacht was meer dan men in Katwijk gewend is.

De risicowedstrijd werd bijgewoond door vijftien Fortuna-aanhangers. Zij bejubelden de zege, daar waar de overgrote Katwijkse meerderheid nauwelijks treurde. In de voorbereiding op het duel tegen Fortuna viel de gelaten sfeer al op. De komende tegenstander werd weliswaar gescout, maar dat gebeurt bij elke opponent. De bekerwedstrijd kwam als geroepen. De geschorste, belangrijke spelers Marco van der Plas en Henry Pouw kunnen na hun speelverbod tegen Fortuna volgende week in de competitie, tegen ARC, er wel weer bij zijn. De concurrentie in de eerste klasse A is moordend. Het gat met lijstaanvoerder Rijnsburgse Boys mag beslist niet groter worden, de puntendeling met Quick Boys houdt elke Katwijker scherp.

Jarenlang voetbalde de v.v. Katwijk in de schaduw van zijn grote broer. De blauw-witten van Quick Boys speelden om het kampioenschap voor de zaterdagamateurs, de oranjehemden van Katwijk kwamen uit in de derde klasse. De locatie leek zich te hebben aangepast aan de plaatselijke hiërarchie. Quick Boys voetbalt tussen de duinpannen, Katwijk in een nieuwbouwwijk, die de club aan veel jonge leden heeft geholpen. De sportieve strijd ging eerder tussen de haringkoppen van Quick Boys en de stinkuien uit Rijnsburg. Ook het chique Noordwijk was in de jaren zeventig toonaangevend.

De Bollenstreek vermengde zich. Katwijkse vissers trouwden met Rijnsburgse schonen. Katwijkse vissers verruilden de zee voor de uienvelden. Dat Huug Aandewiel van Quick Boys naar Rijsburgse Boys ging, was tien jaar geleden nog moeilijk te accepteren. De doodzonde van weleer is nog steeds geen gemeengoed, maar de vergelijkbare transfer van Richard Hoogevorst was vorig seizoen al een stuk minder omstreden.

In Katwijk zelf maakten Fred IJsberg, Kees Krayenoord en Piet van Duyn halverwege de jaren tachtig de overgang van Quick Boys naar de plaatselijke v.v. Bij de ene club hadden ze geen basisplaats, bij de andere werden ze als vedetten binnengehaald. Krayenoord geeft als getructe rechtsbuiten nog steeds glans aan de gerezen ster die Katwijk is. Binnen zes jaar van een anonieme derde klasser tot algeheel amateurkampioen van Nederland. Van Duyn is speler af en inmiddels trainer van de A-jeugd. Zijn broer Floor is Quick Boys trouw gebleven. Piet: “De meeste mensen hadden wel begrip voor mijn situatie. Echt verschil is er niet. Katwijks voetbal betekent strijd. Dat geldt voor beide clubs.” Of hij ooit nog terugkeert naar Quick Boys? “Dat hangt van de aanbieding af.”

Geld is het goed bewaarde, maar publieke geheim in het amateurvoetbal. Waarom gaan Telstar-spelers naar omliggende amateurclubs? Waarom komt een talent van het Rotterdamse Zwart-Wit '28 naar Katwijk, veertig kilometer verderop? Niet uit clubliefde, hoe leuk voetballen het ook is in de Bollenstreek. Dit seizoen spelen nog maar vijf Katwijkers in het eerste, bij de concurrentie is de inbreng van buitenaf nog groter. Rijnsburgse Boys begon met ronselen, de andere clubs uit de regio volgden. En het publiek geniet des te meer, want de concurrentie is groot en het spelpeil stijgt.

Katwijk kon het genoemde Quick Boys-drietal goed gebruiken. Ter ondersteuning van zijn ambitieuze plannen. Zelfs de sponsor van Quick Boys ging over naar Katwijk. De naam van automobielbedrijf Van der Plas was niet gewenst op het streepjesshirt van de blauw-witten, zo luidt de verklaring van de direkteur. “Maar we zijn in goed overleg uit elkaar gegaan.” Naast de financiële steun van Van der Plas heeft de club veel te danken aan de terugkeer van Kees Guyt. Een geboren en getogen Katwijker die prof werd bij Volendam en AZ, om vervolgens zijn spelersloopbaan af te sluiten bij zijn club in opmars.

Dit jaar is Guyt hoofdtrainer, als opvolger van Mister Katwijk Arie Lagendijk, die hem aanraadde de trainerscursus te volgen. “Fortuna speelde een spelletje dat ons en onze toeschouwers niet goed ligt. Een Katwijker wil open strijd, geen countervoetbal.” Het verlies van afgelopen zaterdag is 48 uur later waarschijnlijk al weer vergeten. Over vier weken komt Quick Boys op bezoek. Daar kijkt de Katwijker nu al naar uit.

    • Jaap Bloembergen