Bijrol voor ING-bank; ABN Amro brengt PTT naar de beurs

AMSTERDAM, 11 OKT. ABN Amro is door de Nederlandse Staat uitverkozen als de bank die Koninklijke PTT Nederland (KPN) volgend jaar naar de beurs mag brengen. De beursgang van de PTT is de grootste die ooit in Nederland heeft plaatsgehad.

Volgens betrouwbare bronnen zal de overheid de ING bank en Rabo Bank benoemen tot "mede-leadmanagers' van het bankensyndicaat dat de PTT-aandelen in Nederland zal plaatsen. Deze ondergeschikte rol is een teleurstelling voor ING Bank, eigenaar van de Postbank (ooit onderdeel van de PTT), die ook in de race was als leadmanager.

Minister Kok (financiën) en Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) hebben nog niet besloten welke banken zullen optreden als regionale leadmanagers voor de KPN-aandelen die in het buitenland worden geplaatst. Naar verwachting zullen buitenlandse beleggers de helft van de KPN-aandelen kopen.

Zowel ABN Amro als beide ministeries weigerden vanmiddag commentaar. Volgens ingewijden wachtten betrokkenen nog op het definitieve fiat van minister Maij-Weggen voordat de keuze voor ABN Amro zou worden bekendgemaakt.

De beursgang van KPN is voor de betrokken banken zeer lucratief. Volgend voorjaar brengt de Staat tussen de 25 en 30 procent van het telecombedrijf naar de beurs. Banken schatten de opbrengst van deze eerste tranche tussen 4 en 5,5 miljard gulden. ABN Amro, dat zich mag tooien met de titel "Global Coordinator', zal als leadmanager vele tientallen miljoenen guldens hiervan kunnen krijgen.

Gerenommeerde buitenlandse banken als Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston hebben ook meegedongen naar de begeerde positie van leadmanager.

Het syndicaat bestaat uit banken die toezeggen de plaatsing van een afgesproken hoeveelheid aandelen bij hun cliënten te verzorgen. Hoe meer aandelen een lid van het syndicaat zegt te kunnen plaatsen, hoe belangrijker diens positie in de hiërarchie.

De Tweede Kamer behandelt binnenkort het wetsvoorstel dat de beursgang van KPN moet regelen. De overheid verkoopt de komende jaren in drie of vier tranches een meerderheid van de aandelen KPN. De staat zal uiteindelijk een minderheidsbelang van dertig procent behouden en ontleent ook in de toekomst als houder van een bijzonder aandeel nog zeggenschap bij de geprivatiseerde KPN. De opbrengst van de eerste aandelentranche is bestemd voor het terugdringen van het overheidstekort en voor investeringen in de infrastructuur.

    • Paul Wessels