Bhutto denkt snel kabinet rond te hebben

ISLAMABAD, 11 OKT. De leider van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), Benazir Bhutto, gaat ervan uit dat zij op korte termijn een nieuwe regering kan vormen. De PPP kwam vorige week woensdag als grootste partij uit de bus van de parlementsverkiezingen, zonder een meerderheid te krijgen (86 van de 217 zetels). Maar de regionale verkiezingen in Pakistans vier provincies, zaterdag, lijken nu de doorslag te hebben gegeven voor een terugkeer van Bhutto als premier.

De PPP behaalde in Bhutto's thuisbasis, de provincie Sindh, een absolute meerderheid: 56 van de 109 zetels. De Moslimliga van Bhutto's grote tegenstrever, Nawaz Sharif, kreeg daar 35 zetels. Bhutto (40) zegevierde eveneens in de dichtbevolkte provincie Punjab, het politieke centrum van het land, maar kreeg met 94 van de 240 te verdelen zetels geen meerderheid. 18 zetels in Punjab waren voor bondgenoten van de PPP. De Moslimliga behaelde 105 zetels.

Nawaz Sharifs partij kwam als grootste uit de bus in de Northwest Frontier Province (35 van de 80 zetels). In de provincie Baluchistan behaalden onafhankelijke partijen meer stemmen dan de PPP en PML. Fundamentalistische moslim-partijen hebben het slecht gedaan bij de provinciale verkiezingen: van de in totaal 460 te vergeven zetels kregen ze er maar 14.

Provinciale verkiezingen zijn van groot belang voor de politieke verhoudingen in het federale parlement. Provinciale regeringen hebben in Pakistan een grote macht en kunnen het de federale premier zeer moeilijk maken om te regeren.

Benazir Bhutto, die tussen 1988 en 1990 premier van Pakistan was, werkt nu aan de samenstelling van een coalitieregering. Een woordvoerer van de partij zei vandaag dat inmiddels steun is verkregen van twintig parlementariërs, zodat Bhutto nog drie zetels verwijderd is van een nieuwe regering.

Mocht de basis voor een coalitieregering te smal zijn, dan sluit Bhutto nieuwe verkiezingen niet uit. “Als om welke reden dan ook de PPP geen regering kan vormen, moeten we nieuwe verkiezingen uitschrijven”, zei ze tegen journalisten in Lahore, de hoofdstad van Punjab. Maar de uitslagen van de provinciale verkiezingen stemden haar optimistisch, zei ze. “Sharif moet zich erop voorbereiden een rol te spelen als leider van de oppositie in het centrum en in de provincies,”, aldus Bhutto. De Moslimliga, die van 1990 tot begin dit jaar onder leiding van Sharif een coalitieregering leidde, kreeg vorige week slechts 72 zetels. (AFP, AP, Reuter)