Beurs Amsterdam op peil ondanks zwakkere dollar

AMSTERDAM, 11 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs bleven de aandelenkoersen vanmorgen nagenoeg gelijk aan die van afgelopen vrijdag. De zwakte van de voor Amsterdam zo belangrijke dollar werd gecompenseerd door de behoorlijke beurs in Duitsland.

AMSTERDAM De EOE-index van de 24 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur op 360,95 punten, 0,19 punten hoger dan het slot van vrijdag. De aandelen van de banken en verzekeraars deden het opnieuw goed met als uitschieters ABN Amro en vooral ING. De bankverzekeraar Internationale Nederlanden Groep vestigde voor de zoveelste keer in korte tijd een hoogterecord aller tijden op 79,50 gulden, nadat vrijdag al met een record was gesloten op 77,90 gulden. Rondom het middaguur stond ING op 79,20 gulden. ABN Amro boekte rond die tijd een koers van 66,30, tegen een slot van 65,60 gulden vrijdag.

De Amerikaanse dollar die de laatste weken in opmars was door de problemen in Rusland en de eerste tekenen van een herstel van de Amerikaanse economie, raakte vanochtend in het slop. De koers dook onder de 1,80 gulden en stond vanmiddag in Amsterdam op 1,7995 gulden, nadat vrijdag nog 1,8045 werd genoteerd. De dollar noteerde 1,6008 D-mark, nog te nauwernood boven de barrière van 1,60 Duitse mark. Deskundigen verwachtten vanmiddag dat de dollar naar de 1,59 mark zou gaan.

De dollar had vanmorgen nog te lijden onder de publikatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers op vrijdag. De koers ging toen met bijna twee cent omlaag. De groei van de werkgelegenheid in september kwam ongeveer overeen met de verwachtingen, maar het aantal nieuwe banen in de particuliere sector viel tegen. De valutahandel concludeerde daaruit dat het herstel van de Amerikaanse economie nog steeds moeizaam verloopt.

Voor Amsterdam is een zwakke dollar altijd slecht nieuws, omdat veel ondernemingen hun inkomsten ontvangen in de Amerikaanse munt. Desondanks bleef het Damrak tamelijk onaangedaan, dank zij een record van de beurs in Frankfurt waar de DAX-index tien punten erbij pakte. De uitlatingen van Duisenberg van De Nederlandsche Bank dat de Nederlandse economie in herstel is, zorgde ook voor positieve inpulsen. De handel bleef overigens mager met lage omzetten, mede als gevolg van het feit dat de beurs in Tokio stil lag en die van New York vanmiddag naar alle waarschijnlijkheid ook stil is vanwege een feestdag.

De dollar-perikelen drukten de koers van Koninklijke Olie met 70 cent tot 188,40 gulden. Ook andere "dollarfondsen' lieten verliezen zien. Nedlloyd verloor een dubbeltje op 44,70 gulden. KLM een zelfde bedrag op 39,00 gulden. Unilever daalde 1,20 gulden tot 197,80 gulden. DSM moest aanvankelijk 1,40 gulden inleveren maar wist de schade te beperken tot een dubbeltje op 100,10 gulden. De financiële aandelen boden een behoorlijke compensatie met relatief forse omzetten en redelijke koersstijgingen: Amev won veertig cent op 78,80 gulden.

De onzekere situatie bij GTI rond op mogelijke reorganisaties die op stapel staan, zorgde voor een daling van een rijksdaalder op 152 gulden. De mogelijke verkoop van Smit Transformatoren door Begemann had, hoewel deze tranactie boekwinst kan opleveren, geen enkel effect op de koers. Deze bleef staan op 42,50 gulden.

TOKIO De beurs in Tokio was vandaag gesloten in verband met een feestdag. In de Verenigde Staten wordt Columbus Day gevierd. Daar blijven alleen de overheidsinstellingen dicht, maar de activiteit op de financiële markt zal vermoedelijk beperkt zijn.