Annie Schmidt: "huis' cadeau op Europese Voorleesdag; Babylonische Juffrouw Bok

DEN HAAG, 11 OKT. Honderden kinderen stroomden gisteren de Koninklijke Schouwburg in Den Haag binnen om te luisteren naar het verhaal Vreemde Juffrouw Bok van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal over een oude mevrouw met heksenstreken die uit haar huisje dreigt te worden gezet, werd in dertien versies voorgelezen door bekende en minder bekende Nederlandse ingezetenen. In ongeveer tweehonderd theaters in Europa, waarvan 84 Nederlandse, vond de Europese Voorleesdag tegelijkertijd plaats.

Annie M.G. Schmidt zelf werd onthaald als een koningin in Den Haag. Vanuit een zilvergrijze Amerikaanse limousine stapte de 83-jarige schrijfster op de rode loper die haar door een brede poort van kinderen naar binnen leidde naar de Hofloge. Actrice Anne-Wil Blankers had de eer het verhaal in het bijzijn van de schrijfster voor te lezen, zittend in de gebeeldhouwde Gothische stoel, die ook in het verhaal voorkomt. Na haar kwam Hedy d'Ancona, die aan de kinderen uitlegde dat het haar taak is, “de musea een beetje stofvrij te houden enzo”. Annie Schmidt hield de door kritiek op haar bejaardenbeleid geplaagde minister van WVC voor dat het verhaal van Juffrouw De Bok weer “heel modern” is, “want oude vrouwtjes willen tegenwoordig zo lang mogelijk in hun huisje blijven wonen”.Een meisje op de eerste rij van het eerste balkon heeft haar schoentjes uitgetrokken. Als ze zich iets naar voren buigt, kan ze Annie M.G. Schmidt zien in de Hofloge. Maar liever zit ze onderuitgezakt te luisteren, haar kousevoeten heen en weer zwaaiend op de ballustrade, als een groet aan de grote kinderboekenschrijfster.

De laatste versie van Vreemde Juffrouw Bok is de Babylonische, door onder meer Herman van Veen, Adrian Brine (Engels) en Heleen Kamperveen (Papiamento). De hilariteit in de zaal is groot, wanneer na een waterval van woorden van Heleen Kamperveen, als Weduwe Muis, Herman van Veen als burgemeester antwoordt: “Ik begrijp het”.

“Begrijp jij het?”, vraagt Ingeborg (9) aan Sanne (8). “Ikke wel. Het is het zelfde verhaal.” De beide meisjes zijn met de tram gekomen, met de gratis Juffrouw De Bok Strippenkaart die voor iedereen tot veertien jaar bij de kassa te krijgen was. Een zonneklep van de voorleesdag rust op hun voorhoofd, de blauwe ballonnen met de gele EG-sterren liggen naast de gratis poster van Dick Bruna bij hun voeten. Het verhaal over de heks met de broedende duif in haar grijze haar kennen ze nog niet. Wel dat van Puk en de Pettenflat natuurlijk en van - “euh, hoe heten ze nou” - Jip en Janneke.

Wie de kinderen tussen al die bekende acteurs vooral herkenden, was Arnie van Goede Tijden, Slechte Tijden, die eerder het programma aankondigde. “Kennen jullie mij?” vroeg hij. En toen de kinderen instemmend joelden en "Arnie' riepen, vertelde hij dat ze het mis hadden, en dat hij Reinout Oerlemans heet. Maar zo makkelijk kwam hij niet van zijn rol af. “Niet waar”, gilde een meisje vanaf het tweede balkon. “Jij bent Arnie.”

In de Hofloge mocht Annie M.G. aan het eind van de dag cadeautjes in ontvangst nemen: een glas rode wijn, een brandende sigaret en een huis naar haar naam: het Annie M.G. Schmidt Huis. De gemeente Den Haag zegde toe een pand te zoeken voor het huis, waarin onder meer een kinderboekhandel, een concert- en theaterzaal, een galerie en een permanente expositie over het leven en werk van de naamgeefster worden gehuisvest. Het initiatief voor zo'n huis vol cultuur voor kinderen tot vijftien jaar, is genomen door onder anderen Frits Ferres, projectleider van de Voorleesdag en fotograaf Pan Sok.

    • Anne-Marie Vervelde