"Akkoord over GATT kan ook in fasen'

PARIJS, 11 OKT. Een Gatt-akkoord kan ook in etappes worden gesloten. De datum van 15 december, waaraan het Amerikaanse Congres vasthoudt, is geen zaak van leven en dood voor de Uruguay Ronde. Aldus de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé.

“Laten we ons afvragen wat er wèl voor 15 december kan worden bereikt, en op die terreinen afspraken maken. Na een eerste onderhandelingsronde kan toch een tweede volgen?” Juppé heeft er aan toegevoegd dat Frankrijk er niet voor voelt in de nacht van 14 op 15 december tot een overhaast compromis te worden gedwongen. Het huidige Akkoord van Blair House noemde hij opnieuw onaanvaardbaar.

De uitspraken van de Franse minister komen enigszins als een verrassing. De afgelopen dagen hebben zowel de Franse minister-president Balladur als de minister van industrie en buitenlandse handel, Gérard Longuet, verzoenende uitlatingen gedaan. Deze week komt de Amerikaanse onderhandelaar Kantor in Brussel verder onderhandelen met EG-commissaris Leon Brittan. Washington voelt noch voor heronderhandeling noch voor ontkoppeling van de diverse heikele onderwerpen die tussen de VS en Europa spelen. De Franse positie lijkt nu te zijn dat uitstel beter is dan een nederlaag.