Advocaat wil rust rond Alan Reeve

ZWOLLE, 11 OKT. Justitie dient de Brit Alan Reeve met rust te laten tot de Hoge Raad heeft bepaald of hij wel of niet het land mag worden uitgezet. Dat heeft de Amsterdamse raadsman van Reeve, mr. A.W.M. Willems, vanochtend in een kort geding tegen de Staat voor de rechtbank in Zwolle geëist.

Reeve wordt sinds een maand gezocht, nadat het Hof in Den Haag een uitspraak van de Haagse rechtbank van vorig jaar had vernietigd. De rechtbank stelde vorig jaar dat Reeve niet mocht worden voordat het uitleveringsverzoek zorgvuldig was bestudeerd. Reeve is in Engeland tweemaal voor doodslag veroordeeld en daar zeventien jaar gevangen gezeten voor hij naar Nederland vluchtte. In 1982 schoot hij een agent dood, die hem betrapte op diefstal van een fles wijn. Hij verwondde een andere politieman. Daarvoor zat hij in Nederland tien jaar gevangenisstraf uit. Vorig jaar kwam hij vrij.

Nederland verklaarde hem in 1984 tot ongewenst vreemdeling. Als Reeve wordt uitgezet naar Engeland, hangt hem levenslange dwangverpleging boven het hoofd.