Werkloosheid in VS stagneert

NEW YORK, 9 OKT. Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is in september blijven staan op 6,7 procent. Het aantal nieuwe banen steeg vorige maand met 156.000. Dat heeft het bureau of labor statistics gisteren bekendgemaakt.

Hoewel het cijfer in overeenstemming was met de verwachtingen waren analisten en economen toch teleurgesteld omdat de banengroei vooral plaatshad in de service-sector. Over het geheel daalde de werkgelegenheid met 253.000, na een toename in augustus van 409.000. Het aantal fabrieksbanen daalde met 18.000 en ook de bouw liet een tegenvaller zien. Er kwamen in die sector slechts 5.000 arbeidsplaatsen bij.

“Het september-resultaat is zeer teleurstellend als we kijken naar het economisch herstel waarin we ons bevinden”, aldus Kathleen Stephansen, econoom bij investeringsbank Donaldson Lufkin & Jenrette. “Ik moet wel toegeven dat dit cijfer overeenkomst met de bijgestelde economische groeiprognose voor dit jaar van 2,5 procent.” Volgens Stephansen is er ondanks de magere economische groei geen enkele kans dat de conjunctuurlijn weer neergaand wordt. “De economie blijft echter zwak”, vindt Stephansen. Opvallend in de cijfers was de enorme daling van het aantal personen dat beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Dat daalde in september met 395.000 tot 127.975 in vergelijking met vorige maand. Veel ontmoedigden zijn kennelijk weer een opleiding gaan volgen en schrijven zich niet meer in als werkzoekende.

    • Lucas Ligtenberg