VVD eist uitleg douceur Philips

PAG.13 MYSTERIEUZE OMHELZING

DEN HAAG, 9 OKT. Het Kamerlid Van Rey (VVD) wil dat minister Andriessen (economische zaken) en staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) in een besloten mondeling overleg een toelichting geven op de zogeheten sale-lease-back-constructie tussen Philips en de Rabobank.

Gisteren werd bekend dat het elektronicaconcern voor een bedrag van honderden miljoenen guldens aan kennis heeft verkocht aan de Rabobank, om die vervolgens van de bank terug te huren. Met de opbrengst kan Philips zijn financiële positie verbeteren. Maar door de transactie loopt de schatkist belastingafdracht door de Rabo mis.

“Ik heb de indruk dat de populariteit van deze constructie de afgelopen maanden met sprongen vooruitgaat”, zei Van Rey desgevraagd. De fiscus loopt volgens hem hierdoor een “aanzienlijk bedrag” mis. Het liberale Kamerlid wil van de bewindslieden weten of de constructie niet op gespannen voet staat met het gelijkheidsbeginsel in de belasting, waarbij identieke kwesties gelijk moeten worden belast. “Willekeur moeten we voorkomen en ik wil ook van de bewindslieden weten waarom ze de Kamer niet, vertrouwelijk, hebben ingelicht”, aldus Van Rey. Het Kamerlid Vermeend, fiscaal woordvoerder van de PvdA-fractie, onderstreept dat “de belastingdienst afspraken mag maken binnen het kader van de wet”.

Minister Andriessen bevestigde gisteren na afloop van de ministerraad de zogeheten sale-lease-back-constructie tussen Philips en de Rabobank. Ook Philips bevestigde het bestaan van een sale lease back. Noch Andriessen, noch de bedrijven wilden zeggen hoe de zaak precies in elkaar steekt. Ook wilde de minister niet ingaan op het bedrag dat de belastingdienst nu misloopt.

Andriessen onderstreepte dat hij geen fiscale inlichtingen mag geven over individuele gevallen. Hij zei verbaasd te zijn over de commotie die is ontstaan. “Men maakt geweldig ophef over dingen die betrekkelijk normaal zijn.” Volgens hem zijn soortgelijke constructies bij duizenden andere bedrijven voorgekomen.

Andriessen zei dat de Staat Philips deze zomer een handje heeft geholpen. “Ze hebben een zwakke balans. Bij bepaalde dingen kun je daar als overheid iets aan doen”, aldus Andriessen.

De belastingdienst moet een dergelijke transactie wel fiatteren. Staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) reageerde aanvankelijk gereserveerd. Maar na interventie van minister-president Lubbers ging hij akkoord. Een woordvoerder van Financiën wil het bericht bevestigen noch ontkennen, omdat hij geen fiscale inlichtingen mag geven over individuele gevallen.

Op de Amsterdamse Effectenbeurs werd nauwelijks op de transactie tussen Philips en de Rabobank gereageerd. Het aandeel Philips sloot op 36,30 gulden, dezelfde koers als de slotkoers van donderdag. De commissaris van de noteringen op de beurs zei wel te willen bestuderen of met het geheim houden van de transactie door Philips en Rabobank koersgevoelige informatie is achtergehouden.