Uitvoer naar China dit jaar een miljard gld.

DEN HAAG, 8 OKT. China zal dit jaar voor één miljard gulden aan goederen uit Nederland importeren. Staatssecretaris Van Rooy (economische zaken), die op dit moment in China is met een handelsmissie, heeft dat gisteren van de Chinese autoriteiten vernomen.

De Nederlandse export naar China steeg in 1992 met 35 procent ten opzichte van 1991, tot een bedrag van 758 miljoen gulden. Van Rooy verwacht dat China binnenkort de aanschaf van een aantal Nederlandse ferry- en zogeheten roll-on/roll-offschepen bekend gaat maken.

Met deze order is een bedrag gemoeid van enkele honderden miljoenen guldens. Staatssecretaris Van Rooy kreeg ook te horen dat de ervaringen met de door het vliegtuigbouwconcern Fokker geleverde Fokker 100-toestellen (China heeft er 10 besteld) positief zijn en dat vervolgorders in het verschiet liggen.

De Rotterdamse marinewerf Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM) kreeg begin vorig jaar geen toestemming uit Den Haag om onderzeeërs aan Taiwan te leveren omdat het kabinet bang was voor de handelssancties van de China. In ruil beloofden de Chinese autoriteiten destijds de handel met Nederland te vergroten.

Nederland exporteerde vorig jaar bijna twee keer zoveel naar Taiwan als naar China.

De missie van minister Andriessen van economische zaken, eind april 1992 kort nadat het kabinet de Taiwan-order afblies, was bedoeld om de Chinese invoer uit ons land blijvend te verdubbelen tot een bedrag van een miljard gulden per jaar.