Uitsluiting dreigt voor communisten bij stembus Rusland

PAG.8 RUSLANDS REGIO'S

MOSKOU, 9 OKT. De belangrijkste communistische partij in Rusland dreigt te worden uitgesloten van de parlementsverkiezingen in december. Het persbureau Interfax meldde gisteravond dat het ministerie van justitie de activiteiten van de partij heeft opgeschort.

De melding kwam kort nadat president Jeltsins kabinetschef, Sergej Filatov, had gezegd dat naar zijn mening de partij niet zou mogen deelnemen aan de verkiezingen, omdat zij mede schuldig zou zijn aan de gewapende opstand van vorig weekeinde. Jeltsin heeft eerder deze week al verscheidene extreem-nationalistische bewegingen verboden.

De Communistische Partij van de Russische Federatie, de voornaamste opvolger van de Communistische partij van de Sovjet-Unie, is de enige politieke organisatie in Rusland die zegt meer dan een half miljoen leden te hebben. Partijleider Jennadi Zjoeganov heeft het parlement gesteund in de machtsstrijd tegen president Jeltsin. Maar hij heeft voor zover bekend niet actief opgeroepen tot het gebruik van geweld.

Filatov zei verder dat Jeltsin overweegt tegelijk met de parlementsverkiezingen op 12 december een referendum te houden over een nieuwe Russische grondwet. Aan de grondwet, die de oude en inmiddels herhaaldelijk gewijzigde constitutie uit de jaren zeventig moet vervangen, is de hele zomer gewerkt door een door Jeltsin bijeengeroepen "Grondwetgevende vergadering'. De tekst moet op 5 november klaar zijn, aldus Filatov. In de nieuwe grondwet zijn onder andere de bevoegdheden vastgelegd van het parlement dat de Russen in december moeten kiezen.

Of tegelijkertijd met de parlementsverkiezingen en een eventueel referendum ook regionale- en lokale verkiezingen zullen worden gehouden, zoals president Jeltsin wil, is nog niet duidelijk. Gisteren werd er vanuit enkele regionale sovjets (parlementen) gemengd gereageerd op Jeltsins verzoek vrijwillig uiteen te gaan.

Het persbureau Itar-Tass meldde dat de afgevaardigden in Archangelsk, St. Petersburg en Tsjelyabinsk bereid waren zich aan vervroegde verkiezingen te onderwerpen. Maar de voorzitter van de sovjet in Karelië, Viktor Stepanov, zei tegen het persbureau Reuter: “Wij gaan onzelf niet ontbinden. We zullen een referendum organiseren over de vraag of de kiezers nog vertrouwen hebben in het Karelische parlement.” Het parlement van Basjkortostan, aan de Wolga, liet weten zichzelf pas te ontbinden als de republiek zijn eigen grondwet zou hebben aangenomen.

    • Hans Nijenhuis