Slotoffensief voor Europese Centrale Bank in Amsterdam

DEN HAAG, 8 OKT. Het kabinet heeft vrijdag een “slotoffensief” ingezet in de poging de Europese Centrale Bank naar Amsterdam te krijgen. Minister Andriessen (economische zaken) meldde na afloop van de ministerraad dat in een brief aan de regeringsleiders van de EG-lidstaten de “uitermate geschiktheid van Amsterdam” onder de aandacht zal worden gebracht.

Andriessen zat de ministerraad voor wegens afwezigheid van premier Lubbers en vice-premier Kok. Lubbers zat met minister Kooijmans (buitenlandse zaken) bij de Raad van Europa in Wenen. Kok had zich ziek gemeld.

Volgens Andriessen is in het schrijven aan de EG-leiders Amsterdam nog eens aanbevolen als “fantastische vestigingsplaats”. De EG-top in Brussel van eind deze maand zal naar alle waarschijnlijkheid een besluit nemen over de vestiging van de Europse Centrale Bank.

In Duitsland worden Frankfurt en Bonn als mogelijke vestigingsplaats voor de Europese Centrale Bank genoemd.

Vorige week hield Lubbers tijdens de wekelijkse persconferentie nog een fel pleidooi om de bank in Amsterdam te vestigen. “Het is beter dat zo'n gezichtsbepalende instelling in het grootste van de kleine landen komt, dan in het grootste van de grote landen”, zei Lubbers toen.

Over de opvolging van voorzitter Delors van de Europese commissie zei Lubbers toen: “Ik ben geen kandidaat. Integendeel. Ik pleit voor een ander.” Volgens VVD-leider Bolkestein zou de kans dat de Europese Centrale Bank naar Nederland komt, afnemen wanneer de premier zou dingen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. Over de opvolging van Delors wordt formeel tijdens de Europese raad van juni 1994 beslist.